Moja vysnívaná čemerica (helleborus)

billboard

Viac informácii, ktoré pomôžu vybrať ideálny druh čemerice.

Pre viacerých pestovateľov – začiatočníkov sú čemerice a ich pomenovania veľkou neznámou, preto jednoducho vysvetlíme základné rozdelenie a tvarové špecifiká kvetov**.  Pripravili sme základný prehľad delenia podľa druhu, obdobia kvitnutia, typu kvetu a farby. Dané poznatky môžete aplikovať pri navrhovaní vlastných záhonov. V závere článku sa dočítate o iných druhoch trvaliek, ktoré s čemericami harmonizujú a spoločne vytvoria vskutku nádhernú záhradu!



Verili by ste, že existuje možnosť, aby bol rod Helleborus súčasťou zakvitnutej panorámy v záhrade takmer pol roka? Správnym vyskladaním druhov a kultivarov je to možné...


Pre okrasné účely v Trvalkách sledujeme:

obdobie kvitnutia:


Kvitnutie v časovom úseku mesiacov približne označuje, kedy sa na rastline začne formovať kvetný puk a následne rozkvitne. Štart fenofázy pukov závisí od počasia a vonkajších teplôt. Mnohé čemerice, ktoré bežne kvitnú v decembri preto môžu nakvitnúť neskôr, a opačne, tie, ktoré majú kvitnúť v apríli sú už v marci po opade tyčiniek. Všetko závisí od okolia a preto nám rozmedzia mesiacov iba "našepkávajú", kedy možno kvitnutie očakávať. Tieto znalosti si preto môžete osvojiť a aplikovať pri výbere všetkých druhoch rastlín v Slovenských trvalkách.

Tvar kvetu


Tvar kvetu možno prirovnať k vrstvám sukní. Kvety jednoduché majú iba jednu sukňu, jeden rad okvetných lístkov. Poloplné 1 až 2 vrstvy. Jedna suknička je skrátená a tvorí čipku pri piestiku a tá druhá, dlhšia, ju obkolesuje (typ Anemone). Napokon máme plnú čemericu, našuchorenú sukňu baletky - viac radov zvlnených alebo oblých lupienkov.

Farba/vzor kvetu

  • jednofarebné (sú označované v názve farbou v angličtine napr white-biela, red-červená, aubergine – baklažánová, yellow- žltá, green- zelená, pink-ružová, black-čierna, apricot/peach - oranžová, blue - modročierna....)
  • viacfarebné: picotee (tmavý, tónovaný okraj kvetu, žilnatinová mozaika)

                            spotted (pigmentové okrúhle/eliptické škvrny v kvete)

                            white edge (svetlý/biely okraj kvet)

Väčšina čemeríc je pomenovaná podľa mien, ktoré im dali ich šľachtitelia alebo škôlky, v ktorej vznikli. (napr. Ashwood ). Rovnako časté je pomenovanie podľa významných osobách z oblasti botaniky a pestovania, ako napríklad ´Anna Red´ (podľa Anny Pavord). Preto sa mnohokrát z názvu nedá vyčítať, ako vyzerá. Jediná možnosť, ako to zistiť, je pozrieť si obrázok pri názve rastliny. Medzi najvzácnejšie unikátne farby zaraďujeme žltú, oranžovú a čiernu.

Od pestrých farieb po zelenú

"Jedna vlastnosť čemeríc, ktorý nás ako producentov fascinuje, je samotná vytrvalosť kvetov."

Helleborus je iný, ako ostatné trvalky. Prvým vizuálne dôležitým momentom je rozvoj púčiku. Po rozkvitnutí jeho pevné okvetné lístky neopadnú a nevyschnú. V chladných dňoch pod bodom mrazu kvety zvyčajne ovädnú, no akonáhle teplota vystúpi, vzpriamia sa a začnú sa „usmievať“ na svet.

S pribúdajúcimi dňami tmavnú, na okvetných lístkoch pribúdajú sýte zelené odtiene. Z bielej čemerice sa stane zelená, z purpurovej slivkovo-hnedá. Stredové žlté tyčinky po opelení popadajú ako sklenené korálky a z piestika sa začne formovať plod - tobolka. V tobolke dozrievajú semená (15-30 kusov), tá zdobí rastlinu dlhé týždne až do leta.


Je správne alebo nesprávne kvety nechať vyzrieť do semien?

Ak si chcete semienka uchovať a posadiť, určite ich na rastline nechajte. V prípade, že máte novú mladú rastlinku, kvety sa z dôvodu rýchlejšej stabilizácie v novom prostredí režú (nelámu). Čemerica tak nemusí plytvať živinami a energiou na tvorbu semien a sústredí ju do zväčšenia rhizómov, teda koreňov.

Kvety do vázy


Približne 5 ročné čemerice majú v priemere 10 až 20 kvetov, 7-9 ročné 30 a viac. Ak sú stonky kvetov uspokojivo dlhé a dajú sa vložiť do vázy, nič nám nebráni si ich aj takouto formou vniesť do interiéru. Vydržia od 5 do 12 dní, ak sú zrezané v momente utvorenia puku (v štádiu tesne pred otvoreným okvetných lístkov). V tomto prípade odporúčame na rezané kytice využívať druhy s výškou od 45 cm pri kvitnutí,  napríklad hybridy H. orientalis, H. foetidus (pozor, je aromatická), meristémové čemerice Frostkiss ..


Súbežne kvitnúce trvalky s čemericami

fotozdroj: https://northwestgardennursery.com/in-the-garden/

Záhrada samozrejme nie je len o čemericiach, preto uvedieme ďalšie vhodné druhy trvaliek, ktoré spolu  s nimi prinesú radosť, hravosť a rôznorodosť. V kontexte kvitnutia máme pomerne dobré možnosti na kombinovanie a to z jednoduchého dôvodu (a budeme sa opakovať): kvitnú dlho a aj po postupnom úbytku farebnosti sa stále držia na stonke. Uprednostníme však tie trvalky, ktoré sa podobajú nárokmi na pôdu, slnečné žiarenie a vlhkosť, čemericiam - viď článok Čemerica – nežná zimná kráska

 Pri miernom odklone nárokov sa nič fatálne nestane, výsadba trvaliek je aj o šťastnej náhode. Mnohé sa adaptujú na podmienky úplne mimo odporúčaní, čo nás úprimne prekvapí.

Začneme so skorými jarnými cibuľovinami, o ktorých netreba priveľa hovoriť, sú všetkým známe. Krokus, snežienka, hyacint, modrica, scilla, korunkovka, narcis, tulipán.

Z trvaliek priam excelentne rezonuje tavolín, bergénia, veternica jarná, poniklec, brunnera, srdcovka, nízke pôdopokryvné floxy a niektoré druhy papradí. V praxi sa nám osvedčili trvalky zaujímavé nielen kvetmi, ale aj listami: pľúcniky, zbehovce, čerkáč so žltým listom. Ako čemerice dokvitajú, efektne ich vystriedajú tiarelly a heuchery.

Tí, ktorí podľahli kúzlu zimných kvetov, si môžu prehĺbiť vedomosti o starostlivosti a spôsobe využitia, kombinácii v záhrade v článkoch na našej stránke:

1. Čemerica – nežná zimná kráska (kliknutím na názov sa zobrazí  daný článok v novom okne)

2. Skoré vianočné čemerice (časť 1)

3. Skoré vianočné čemerice (časť 2)

4. Ako posielajú Trvalky čemerice?


Začiatkom marca pripravujeme predajnú výstavu čemeríc v Trnave, všetko potrebné sa dozviete čoskoro!

Pozn.aut.:

**nasledujúca kategorizácia čemeríc nevychádza z morfológie, slúži zákazníkom ako pomocný návod pri výbere rastlín na eshope slovensketrvalky.sk


Hanka-Trvalka


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť