Skoré vianočné čemerice (časť 2)

billboard

Ako manipulovať s čemericou v mraze.

Aké informácie o čemericiach sa dozviete?

·         ako s nimi manipulovať v mrazivých teplotách

·         ako si ich vysadiť do nádoby

·         ako dlho môže zotrvať rastlina v interiéri

·         ako sa starať o vysadené rastliny v nádobe

·         nápady na kombinácie v nádobách a názorné ukážky

·         dôvody, prečo aranžovať živé rastliny


Ako narábať s novou čemericou v mrazivých teplotách?

Obdržali ste bohato nakvitnuté čemerice a máte veľa otázok, čo s nimi? Aký postup zvoliť, posadiť ich do záhrady a či radšej nechať vnútri?

Zimné vianočné čemerice (Helleborus niger), ktoré práve teraz začínajú kvitnúť (boli pestované v teplejších podmienkach) neodporúčame vysádzať do voľnej pôdy, keď vonku mrzne.

Dôvodov je viacero. Ideálne obdobie na výsadbu je jeseň a jar, nie chladná a mrazivá zima. Sú citlivé na holomrazy a obzvlášť na manipuláciu s koreňmi, keď sú pletivá ľadové.



Je pravda, že čemerica odoláva mrazom perfektne, neplatí to pre prvé roky života. Vtedy potrebuje ešte dodatočnú ochranu a starostlivosť.

Ak by sme našli Helleborus v prirodzenom prostredí, rástol by v lese a bol by obsypaný listami zo stromov a halúzkami. Ideálne by bol zasnežený a chránený pred priamymi mrazmi.


Preto, ak si čemericu aj napriek všetkému pôjdete vysadiť, robte tak v teplotách nad nulou, keď nie pôda zamrznutá. Následne ju chráňte vrstvou opadanky, kôry alebo čečiny.


 

Ako si vysadiť čemerice do nádoby?

Ak ste si čemericu od Trvaliek zaobstarali pre výsadbu do mobilných nádob a črepníkov postupujte nasledovne.

Video s ukážkovou výsadbou: https://www.facebook.com/trvalky/videos/369248308811980



Ako dlho môže zotrvať rastlina vo vykurovanom interiéri?

Rastliny v čase kvitnutia (platí pre Helleborus niger a H. x sternii, H. foetidus) môžu zotrvať v interiéri niekoľko týždňov (2-3), potom bude nevyhnutné ich premiestniť. Ak sú vonkajšie teploty okolo 0°C, môžu byť prirodzene, vonku. Pri nižších teplotách ich odporúčame chrániť alebo presunúť do skleníka (alebo inej nevyhrievanej miestnosti s denným svetlom).

S výsadbou do záhrady sa ale neponáhľajte, rastlina by zažila teplotný šok a pravdepodobne by odumrela. Odporúčame ju do konca zimy ešte nesadiť a počkať do jari. Vysadená až po posledných mrazoch (marec-apríl) čemerica prežije a dobre sa prispôsobí novému miestu v záhone.

Viac o tom, kde a do akého substrátu sadiť sme sa venovali v článku: https://www.slovensketrvalky.sk/blog/clanok/cemerica-nezna-zimna-kraska


Starostlivosť o vysadené rastliny v nádobe

Helleborus môžete sadiť priamo do črepníka s odtokom alebo dvojitým dnom. Elegantná bude aj v sklenenej nádobe. Použite záhradnícky substrát, nie substrát na izbové rastliny. Dno nádoby doplňte jemným štrkom, kde môže stiecť nadbytočná voda. Ak majú nádoby zdobiť exteriér – voľte dostatočne kvalitné materiály, ktoré odolajú poveternostným podmienkam a mrazu. Polievajte primerane, v prekúrenom obydlí bude potrebovať častejší prísun vody.

Čemerice atraktívne v týchto dňoch:

Helleborus Irene

Helleborus Christmas Carol

Helleborus Winter Sunshine

Helleborus sternii Silver Star

Helleborus lividus Green Marble

Helleborus sternii

Helleborus foetidus


Nápady na kombinácie v nádobách, názorné ukážky



V našich názorných skupinových aranžmánoch sme okrem kvitnúcich čemeríc kombinovali atraktívne zimné rastliny:

Ilex verticillata – okrasná červenými bobuľkami

Callicarpa Profusion – okrasná fialovými bobuľkami

Cornus Flaviramea, Sibirica, Kesselringii – okrasné výraznou farbou konárov

Skimmia Rubella – okrasná kvetmi i listami

Gaulteria – okrasná plodmi

Ophiopogon – okrasná tráva čiernej farby

Heuchera – okrasná listom aj v neskorej zime

Všetky sú sústredené v kategórií "Živé Vianoce"pre ľahší výber.


Dobrým pomocníkom je zelený živý mach. Stačí naň naukladať šišky, šípky vianočné drobnosti a zimný aranžmán s duchom Vianoc je na svete.



Dôvody, prečo aranžovať cez zimu živé rastliny

Osoh týchto rastlín neskončí zimným obdobím. Po naplnení účelu ozdobenia terasy alebo dočasného spestrenia interiéru, sa môžu na jar vysadiť do záhonov. Okrasné kry budú nádherné po celú vegetáciu a s trvalkami, ako to poznáte – je celý rok dynamický.


Tým, že si rozumne vyberieme spôsob dekorovania Vianoc, šetríme finančné náklady, no predovšetkým sme ohľaduplní ku prírode.

Miesto syntetických dekorácií vyrábaných na opačnej strane planéty, sa môžeme zaslúžiť o viacero pozitívnych skutkov. Podporíme prácu lokálnych výrobcov, dáme možnosť rastlinám rásť a rozvíjať a v neposlednom rade vytvoríme priestor, ktorý bude domovom nielen naším, ale aj drobným živočíchom a hmyzu.


„Je dôležité si uvedomiť, že človek si z prírody dobrého berie viac, ako do nej vráti. Vysádzať rastliny je prvým (a príjemným) krokom k dorovnaniu rovnováhy.“

Hanka - Trvalka

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť