Skoré vianočné čemerice (časť 1)

billboard

Čemerica ako sviatočný skvost v interiéri!

Je vôbec možné, aby v tých najchladnejších mesiacoch niečo kvitlo? Príroda zmení každý pesimistický pohľad na svet. Je totiž zázračná a preto vymodelovala čemericu, biely zázrak zimy.

Helleborus niger / čemerica čierna je po celý rok zelená trvalka, ktorá pochádza zo strednej Európy. Čemerice sú práve teraz obsypané púčikmi a začínajú sa pozvoľna otvárať. Ak je pre mnohých Helleborus úplnou neznámou, v Trvalkách sa dozviete užitočné rady, typy, naše vlastné skúsenosti s ich pestovaním.



Novinky  2022/23

Skoré vianočné čemerice:

Hilda, Martha, Irene a Christmass Carol


Čemerica čierna (Helleborus niger)  kvitne v decembri, až januári. Trh ponúka zaujímavé, veľkosťou kvetu, ich počtom a dynamikou nástupu kvitnutia skutočné unikáty (trvalky a čemerice posielame bezpečne, nazrite do krátkeho videa, ako to robíme: https://www.facebook.com/reel/1022783488933291)

Kultivar 'Hilda' a 'Christmass Carol' nás potešil kvetmi už v novembri. Sú to prvé čemerica kvitnúce vôbec. Odroda 'Martha' a 'Irene' sa pýši vysokým počtom púčikov a kvitnutím od druhej polovice decembra. 




Obývačka alebo terasa? Čemerice zvládnu oboje!

 Súčasným trendom je využitie potenciálu čemeríc čiernych (alebo Winter Roses - zimných ruží ) na dočasné ozdobenie vianočných interiérov. Čemerica je vonkajšia rastlina, preto môže zostať pri izbovej teplote len pár týždňov.

 

Pestovať čemericu je veľmi jednoduché. Rastlinu v plastovom kontajneri vložte do kvetináča tak, aby boli okraje dostatočne prekryté a nevytŕčali. Substrát prekryte machom, šiškami alebo inými prírodnými prvkami. Uprednostnite zemité farby, ktoré krásu čemerice zveľadia. Môžeme dekorovať šípkami, listami vavrínovca, vetvičkami svíbu. Izbová teplota substrát pomerne rýchlo vysuší, preto dbajte na pravidelné polievanie v menších dávkach, živý mach roste rozprašovačom.


Helleborus môžete sadiť aj priamo do akéhokoľvek črepníka alebo sklenenej misy. Použite záhradnícky substrát, nie substrát na izbové rastliny. Dno nádoby doplňte jemným štrkom, kde môže stiecť nadbytočná voda. Ak majú zdobiť exteriér – voľte dostatočne kvalitné materiály, ktoré odolajú poveternostným podmienkam a mrazu.

Čarovné čemerice pozdvihnú ducha Vianoc a pri správnej starostlivosti potešia dlhé roky posadené v záhone. Sú prírodné, živé a čo je najdôležitejšie, trvalo udržateľné. Pri ideálnych podmienkach vydržia viac ako 10 rokov na jednom mieste.

Keď kvety odkvitnú, trvalku na pár dní premiestnite do chladnej predsiene alebo inej miestnosti, ktorá nie je vykurovaná. Najväčší chlad prečká vo fóliovníku a v teplejších polohách aj vonku - chránená lístím, čečinou. Čemericu z interiéru nevysádzajte, pokiaľ neskončí zimné obdobie, výrazné výkyvy teplôt by nemusela zniesť. Keď hodnoty teplomera stúpnu nad nulu a pôda v záhrade bude primerane presušená, čemericu posaďte. Voľte stanovište, ktoré prislúcha jej nárokom (nimi sú mierne vlhká pôda na slnečnom mieste, až v polotieni)

Rady a tipy o výsadbe nájdete v článku :  Čemerica – nežná zimná kráska


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť