Ruže Tantau 2021

billboard

Výber zaujímavých noviniek našich obľúbených ruží Tantau.

Parádne kultivary veľkých ruží prvotriednej kvality, ktoré sa môžu vysádzať počas celej vegetačnej sezóny. Prinášame odolné a vitálne kúsky v troch veľkostiach kvetináčov – v objeme 2L , 4L a 6L. Pre tých, ktorí neradi čakajú na bohaté kvitnutie, odporúčame práve ruže v najväčšom, 6L kontajneri.

TANTAU ruže rozdelené do základných skupín:

-popínavé

-čajohybridy - veľkokveté

-floribundy - mnohokveté

-miniatúrne

-nostalgické a aromatické

Keďže je rôznorodosť ruží bohatá, pri výbere sa zohľadňuje nielen tvar a farba kvetu. Prihliadame sa predovšetkým na rastové vlastnosti, vitalitu a dĺžku kvitnutia. Je dôležité vedieť, aké miesto vo výsadbe má ruža spestriť. Pre útulné záhrady alebo balkóny odporúčame ruže nižšie, miniruže , záhonové ruže do veľkosti 80 cm, či skvelé miniatúrne popínavé ruže z rady Starlet.

Veľký priestor v záhrade môžeme „vyzdobiť“ akoukoľvek ružou, vyniknú samozrejme vyššie, veľkokveté alebo popínavé robustné ruže.

----------------------------------

Tipy pre novozakladané výsadby

Podľa rád pestovateľov by sme sa pre dokonalý efekt záhonových ruží mali držať magického čísla 3. Ak zakladáme záhon, použime aspoň 3 kusy rovnakého kultivaru, aby sme dosiahli čo najkrajší vizuálny zážitok. Ružou sa nedá nič pokaziť – aj jeden kus povýši zeleň na elegantnú okrasnú záhradu.

Ak chceme, aby naša záhrada s ružami mala jednotnú a ucelenú kompozíciu, nie je vhodné kombinovať všetky možné farby od výmyslu sveta. Menej je niekedy viac, a o ružiach to platí dvojnásobne. Pridŕžajme sa odtieňov jednej farby (tmavoružová+bledoružová, smotanová+broskyňová...) alebo kombinácii neutrálnej/pastelovej farby s výraznou (biela + bordová, bledofialová+žltá..) Prílišná pestrosť ruží prebije ostatnú okolitú výsadbu. Pre milovníkov mnohofarebných kvetov jedna rada - do pokojného, jednoliateho záhona z ruží sa dá vniesť farba veľmi jednoducho – správnym výberom trvaliek a tráv, ktoré sú omnoho variabilnejšie čo do obdobia kvitnutia, štruktúr aj výšok.

Konkrétne informácie o kultivaroch ruží, o výške, šírke rastu, o dĺžke kvitnutia, či o vôni, odolnosti voči chorobám, uvádzame v popise, preto je výber na e-shope jednoduchý.

Ako sa ruže správne vysádzajú ?  Všetko dôležité nájdete v blogu s názvom:

Kráľovná medzi okrasnými krami (časť 2)



Na rok 2021 odporúčame tieto novinky:


1. Popínavá Rosa Perennial Domino – novinka roku 2021.



Získala najvyššie možné ocenenie Golden Rose/Zlatá ruža a zlatú medailu v kategórii climbery- 2020, Nemecko. Držiteľka čestného uznania 2020 v Baden Baden.

Fuchsiovo-červená mnohokvetá popínavá ruža, výborne rezistentná voči čiernej škvrnitosti, odoláva aj múčnatke. Dosahuje výšku 250-350 cm. Vhodná najmä do rodinných záhrad ku terasám a altánkom, do črepníkov a mobilných nádob (s dostatočnou hĺbkou), vyniká na svetlých múrikoch, oblúkoch i trelážach. Je mierne aromatická, atraktívna pre včely a kvitne opätovne celú sezónu.

Tip na záhon s Rosa 'Perennial Domino':

Miscanthus sinensis 'Ferner Osten' - ozdobnica

Scabiosa 'Barocca' - hlaváč

Agapanthus 'Twister' - kalokvet

Nepeta x faassenii 'Walker's Low' - kocúrnik

Echinacea Alba


2. Popínavá ruža 'Orienta – Aladdin'

Eko-friendly ruža – bohato kvitne jednoduchými kvetmi. Tie sú domovom a zdrojom potravy pre užitočný hmyz. Nesú gény divokej ruže perzskej (Rosa persica), kvetmi sú doslova zaliate. Rýchly rast a vytrvalé kvitnutie je pre ne samozrejmé. Kvety tmavoružové, miestami až červenkasté. Kultivar dobre rezistentný voči čiernej škvrnitosti aj múčnatke. Lesklé listy kontrastujú s početnými drobučkými ružičkami. Dosahuje výšku od 200 do 300 cm. Pre ideálne kvitnutie potrebuje oporu.

Tip na záhon, ktorý je pastvou pre včely s Rosa 'Orienta – Aladdin':

Perovskia atriplicifolia 'Lacey Blue'

Deschampsia cespitosa 'Bronzeschleier'

Salvia nemorosa 'Deep Blue Field'

Gaura lindheimeri 'Siskiyou Pink'

Anthemis 'Sauce Hollandaise'


3. Nostalgická ruža 'Maxim'

Ruža 'Maxim' – aromatická ruža zaujímavá atypickou kombináciou dvoch farieb na lupienkoch. Okraje lupienkov bývajú spestrené cyklámenovou farbou a stred kvetu biely. Kvitne opakovane. Je výborne rezistentná voči čiernej škvrnitosti a múčnatke. Lesklé listy kontrastujú s početnými drobučkými ružičkami vo veľkosti 4-6 cm. Dosahuje výšku od 80-100 cm, pričom na vyplnenie plochy 1m2 sa odporúča vysadiť 5-6 ks. Je vhodná do kvitnúcich trvalkových záhonov i do väčších črepníkov.

Tip na anglický záhon s Rosa 'Maxim' :

Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Delphinium x cultorum 'Astolat'

Digitalis 'Flamingo'

Iris Bulleyana

Pennisetum Hameln


4. Floribunda – monohokvetá ruža 'Inka'

Rosa 'Inka' má žiarivo žlté, dokonale tvarované, približne 8 cm veľké kvety. Farba kvetu sa nemení ani pri odkvitaní. Kvitne bohato, opakovane. Je dobre rezistentná voči čiernej škvrnitosti a múčnatke, je jemne aromatická. Lesklé listy kontrastujú so svetlými ružičkami. Ruža dosahuje výšku od 70 do 100 cm, pričom na vyplnenie plochy 1m2 sa odporúča 4-5 ks. Oceňovaná Tautau ruža 'Inka' je vhodná do črepníkov, do menších záhrad i do plošných verejných výsadieb.

Tip na farebný záhon s Rosa 'Inka':

Achillea millefolium 'Tutti Frutti Pineapple Mango'

Echinacea 'Lakota Orange'

Monarda didyma 'Balmy Rose'

Heucherella 'Fire Frost'

Geranium 'Johnon's Blue'


5. Miniruže 'Peach Clementine'

Ruža 'Peach Clementine' - miniruža s bledým, broskyňovým kvetom. Je obstojne rezistentná voči čiernej škvrnitosti a múčnatke. Lesklé listy kontrastujú s početnými drobučkými ružičkami. Ruža dosahuje výšku od 40 do 60 cm, pričom na vyplnenie plochy 1m2 sa odporúča 8-9 ks. Je vhodná do menších črepníkov, ktoré ozdobia terasy a balkóny, efektne pôsobí v trvalkových záhonoch alebo ako nízka bordúra pri chodníku.

Tip na výsadbu do črepníka na terasu/balkón s  'Peach Clementine':

Carex comans 'Bronco'

Euphorbia Glacier Blue

Campanula portenschlagiana

Heuchera 'Wild Rose'


6. 'STARLET' mini popínavé ruže vhodné na pestovanie v črepníku

Rosa 'Starlet Rose Carmen', farebne premenlivá, cyklámenovo-oranžovo-červená popínavá ruža dosahujúca výšku 200 a viac cm. Veľkosť plnokvetých ruží je 6 cm, sú príjemne aromatické. Kvitnú celé leto. Carmen je dostatočne rezistentná voči čiernej škvrnitosti a výborne voči múčnatke. Dosahuje výšku 100-200 cm, pričom na vyplnenie plochy 1m2 sa odporúča 1 ks. Vhodná najmä do črepníkov a mobilných nádob (s dostatočnou hĺbkou), vyniká v záhradách na svetlých múrikoch, oblúkoch i trelážach.

Tip na výsadbu do mobilného záhonu na terasu/balkón s 'Starlet Rose Carmen':

Coreopsis verticillata 'Moonbeam'

Agastache 'Poquito Lavender'

Carex foliosissima 'Ribbon Falls'

Lysimachia nummularia


7. Nostalgické pomponelové ruže

Ruža 'Charming Piano' má 8 cm veľké plné kvety a je mierne aromatická. Farebne premenlivá, mierne ružovkastá, krémová aj zelená. Kvitne bohato. Je dobre rezistentná voči čiernej škvrnitosti a múčnatke. Ruža dosahuje výšku od 100-120 cm, pričom na vyplnenie plochy 1m2 sa odporúča vysadiť 4-5 ks. Rada Piano sa vyznačuje veľmi guľatým tvarom kvetu a dobrou odolnosťou voči dažďu. Je vhodná do kytíc, veľkých črepníkov, do záhrad v kombinácii s trvalkami a okrasnými trávami.

Tip na romantický záhon s Ruža 'Charming Piano':

Salvia officinalis 'Berggarten'

Delphinium x cultorum 'King Arthur'

Schizachyrium scoparium 'Blue Heaven'

Astilbe chinensis 'Vision Inferno'

Achillea ptarmica 'The Pearl'


-Hanka Trvalka-

Galéria

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť