Kráľovná medzi okrasnými krami (časť 2)

billboard

Aby RUŽA bola krásna, zdravá, prosperujúca a robiaca záhradu skvostnou, stačí naozaj málo. A aké je to málo? Nech sa páči, smelo čítajte!

Prečo si ruže musíme vážiť a dopriať im adekvátnu úctu?

Rozmach v šľachtení ruží sa začal na začiatku 19. storočia vo Francúzsku, čomu predchádzal dovoz čínskej ruže do Európy ešte v roku 1781. Dnešné šľachtenie sa takmer vôbec nelíši od toho z minulosti. Od ručne vykonaného opeľovania, cez výber tých najsilnejších potomkov zo stoviek, až tisícov jedincov je vskutku veľmi náročné. Neuveriteľných 10 rokov trvá proces, kým dôjde k vyselektovaniu novej odrody.

Tipy a zaujímavosti o pestovaní ruží

Všeobecne známa je informácia o potrebe ruží byť na slnečnom stanovišti. Áno, je to tak, avšak slnko počas celého dlhého dňa nie je nutnosťou. Ružiam postačí približne 5 a viac hodín plného oslnenia. V prehrievanom a celodenne osvietenom mieste môže ruža vykazovať rýchlejšie odkvitnanie v dôsledku presúšania a vysokých teplôt.

Najvhodnejšou pôdou je hlboká, ílovito-piesčitá, môže obsahovať aj jemnú štrkovú frakciu, ktorá nadmernú vlahu lepšie oddrenážuje. Pôdny vzduch je veľmi dôležitý, preto sa zemina môže častejšie v okolí koreňa kypriť. Ak je v pôde pH 6,5 až 7, čiže mierne kyslé až neutrálne, ružiam sa bude určite dariť. Chudobnejšia, aj bežná záhradnícka pôda im teda postačí.

Prísun dostatku živín pre bohaté a vytrvalé kvitnutie podporuje používanie hnojiva. Môžeme hnojiť počas marca a apríla, potom počas hlavného kvitnutia (podľa odrody) hnojivom s obsahom NPK. Pri poslednom hnojení na jeseň je vhodné obmedziť dusík, čo spôsobí dobré dozretie pletív pred zimou a eliminuje namrznutie výhonov.

Kým ruža po výsadbe dobre zakorení v novom prostredí, potrebuje na to dostatok vody. Koreňová sústava je naplno rozvinutá približne 2 roky po výsadbe. Po tomto období by si mala vystačiť s bežnými atmosférickými zrážkami. Samozrejme, v prípade extrémne suchého obdobia je dobré ružu zavlažiť zrána, pomaly a postupne, aby sa vlaha dostala do najspodnejších vrstiev ku dlhému kolovitému koreňu.



Výsadba kontajnerovanej ruže

Veľmi dôležitým poznatkom je, že ruže sa nikdy nesadia do rovnakej hĺbky, než ako sú posadené v plastovom kontajneri. Oporným bodom je miesto vrúbľovania, ktorý musí byť cca 5 cm pod úrovňou výšky povrchu záhona.


Miesto vrúbľovania je citlivé a tým, že je chránené vrstvou substrátu sa predchádza mechanickému poškodeniu, UV žiareniu, silnému vetru, presychaniu i mrazu. Býva bežné, že ruže začnú vyháňať plané výhony z podpníka, avšak tento úkaz nie je spôsobený tzv. utopením ruže. Ide o prirodzený prejav, ktorý je spôsobený nedokonalým navrúbľovaním, alebo jednoducho prirodzenou vlastnosťou podpníka.

Výsadbová jama by mala byť hlboká aspoň 40 cm. Pokiaľ je nová ruža umiestnená na miesto starej, ktorá z dôvodu napadnutia škodcami, plesňami, háďatkami odumrela, je nevyhnutné jamu zväčšiť a úplne pôdu vymeniť. Predídeme tak podobnému osudu, ktorý by prenosom choroby z pôdy mohol postihnúť i nového jedinca.


Čo znamená, ak má ruža označenie ADR ?

 Skratka pre Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung, Všeobecnú nemeckú skúšku noviniek ruží. Patria medzi najprestížnejšie a najnáročnejšie na svete. Ide o anonymné kvalitatívne hodnotenie záhradných ruží z celého sveta až na 11-ich klimaticky odlišných miestach v Nemecku, počas dlhých 3 rokov. Sledujú sa kritériá ako krása, bohatosť a pôsobenie kvetov,  odkvitanie,aromatickosť, vitalita rastu, odolnosť voči dažďu, mrazu, náročnosť pestovanie, odolnosti voči hubovým chorobám. Počas tejto skúšky nie sú aplikované na sledované rastliny absolútne žiadne chemické ochranné prostriedky. 



Ako správne rezať ružu?

Pre niekoho neznáma oblasť a dôvod, prečo ruže do záhrady určite neposadiť. S nasledujúcim návodom to však bude hračka aj pre úplného začiatočníka.

Najdôležitejší je jarný rez. Býva bežné, že sa ruže strihajú v období jesene. S dnešnými poznatkami možno skonštatovať, že to nie je dobrý postup. Pokiaľ ružu striháme až v jarnom období, uchránime ju pred nástrahami zimy a v posledných rokoch aj od výrazne extrémneho počasia. Thomas Proll (šľachtiteľ firmy Kordes) je toho názoru, že ak začnú kvitnúť zlatovky_Forsythia, je ideálny čas ruže ostrihať.


Rez mnohokvetých, veľkokvetých, mini ruží i sadových ruží

Jarný rez

Obdobie rezu stanovené kvitnutím zlatovky (nie kalendárnym dátumom) sa vykoná vždy v šikmom smere, niekoľko mm nad očkom alebo rozvetvením. Okrajové, vonkajšie výhony ruže skrátime nad očkom, ktoré smeruje von z korunky. Podporíme tak rast do šírky. Výhon, ktorý smeruje nahor zakrátime podľa odrody na vhodnú výšku (od 20 do 30 cm u bežných druhov, u väčších krovitých ružiach 30-50 cm a mini ružiach 10-20 cm).


Výhony ničím rušivé a nepoškodené ponecháme a len skrátime. Úplne odstraňujeme odumreté a poškodené výhony. Tatkiež možno odstrániť aj výhony, ktoré sa krížia a vysilujú drevinu. Pri starších jedincoch s už zdrevnatenými výhonmi sa vykonáva zmladzovací rez, ktorý spočíva v radikálnom reze týchto zdrevnatených častí, býva to potrebné približne 5 rokov po výsadbe.

Rez pôdopokryvných ruží

Spočíva v skrátení výhonov na 10 až 15 cm nad zemou.

Stromčekové ruže

Každý rok výhony razantne zrežeme asi na 10 až 20 cm od miesta vrúbľovania.

Popínavé ruže

Climbery kvitnúce najmä na výhonoch rastúcich horizontálne. Preto sa režú bočné výhony smerujúce vertikálne.

Ramblery, divoké kvitnúce odrody sa takmer neošetrujú. Môžu sa odstrániť uschnuté a poškodené výhony.

Letný rez

Môžeme odstraňovať odkvitnuté kvety a to po prvý 5 početný list (pod kvetom býva prvý, či niekoľko trojpočetných).

Zimná ochrana

Spočíva v zasypaní stredu rastliny substrátom alebo mulčom, dobre rozloženým hnojom, vyzretým kompostom, približne 15 až 20 cm nad úrovňou povrchu záhona. Nie je vhodné kopcovať rastlinu materiálom z jej vlastného okolia, pretože môže dôjsť k mechanickému poškodeniu koreňov. Po jarnom reze túto vrstvu pomaly rozhrnieme. Je samozrejmé, že keď v blízkom okolí ruže pracujeme, ľahká úprava výhonov strihom aj v jesennom období neuškodí.


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť