Október v záhrade s Trvalkami

billboard

Rady a tipy pre záhradu krásnu každé ročné obdobie.

„Šikmé lúče hladia steblá tráv, i hlávky dokvitajúcich trvaliek. Nastáva obdobie hmlistých dní so zamrznutou srieňou na posledných kvetoch. V záhrade sa k večeru prikotúľa slnko a svetlom vyobjíma úlomky leta. Červené plody na stromoch i oranžové tekvice položené na chodníku sa stávajú živými dekoráciami. Už si len potichu sadnúť a započúvať sa, ako sa listy pomaly lúčia s konármi stromov. Dobre vedia, že nie nadlho...že na jar sa znovu stretnú...“ 

Vďaka teplému počasiu je práca v záhrade odmenou a my sme si pripravili zoznam základných činností, vďaka ktorým výsadba v ďalšom roku zažiari a bude nádherná už v prvých mesiacoch nasledujúceho roku.

Ako urobiť z pôvodnej záhrady kvalitný priestor s celoročným efektom?

6 činností na jeseň, s ktorými to bude hračka!

1.       Plenie buriny je základ

Odstránenie neželaných porastov odľahčí okrasné rastliny a vytvorí priestor pre doplnenie nových.

2.       Strihanie a rez pováľaných a príliš prevísajúcich stoniek pomôže.

V prístupových cestičkách, okrajoch záhonov pri chodníkoch je plynulý pohyb základom. Preto sa netreba obávať a chytiť nožnice, zlikvidovať také časti trvaliek a krov, ktoré prekážajú, smerujú do úrovne očí alebo „ležia“ priamo pod nohami.


3.       Vyberanie letných cibuľovín zo zeme ušetrí úspory v budúcom roku.

Medzi rastliny, ktoré je dôležité vykopať zo záhonov (alebo premiestniť nádoby dovnútra) sú: gladioly, georgíny, citlivé trvalky na mráz: kalokvety, červené perovce, rhodohypoxis, letničky: muškáty, begónie, petúnie...


Cibuľnaté a hľuznaté korene sa môžu uložiť do bedničiek s papierom, pilinami alebo pieskom, hlinou s podielom kokosového vlákna, a vhodné je ich uskladniť do nevykurovanej chladnej pivnice.

4.       Zmladenie prerastených/starých kusov

Každá rastlina má iný vývoj a rastové vlastnosti. Niektoré rastú naozaj dynamicky, vitálne, viac, ako je žiadúce. Október je skvelý čas na zmladenie alebo presadenie trvaliek.

Trvalky, ako sú rebríčky, pivonky, astilby, šuškardy, veternice, bergénie, hosty, brunnery môžete jednoducho deliť motykou, rastliny rozmnožiť a zredukovať tak veľkosť samotného koreňového trsu.


Termín delenia a zmladzovania okrasných tráv odporúčame na jar

Dôvody sú dva:  uberieme im z krásy a v zime nebudú kostrou kompozície, trávy lepšie zakorenia, keď sú nočné teploty vyššie


5.       Vyviazanie okrasných tráv (predovšetkým pri širokých mohutných exemplároch: kortadéria, ozdobnica). Zviazaním listov sa predíde hromadeniu snehu a vody priamo na rastline. Tráva nebude poliehať. Prebytočná voda rýchlejšie odtečie a korene nevyhnijú.



6.       Výsadba nových rastlín, aj CIBUĽOVÍN (+konkrétne tipy na zveľadenie vašej záhrady)

Milá činnosť, ktorú máme všetci najradšej. Dobre uvážený výber trvaliek je základom pre dokonalý záhon. Okrem priestorových, svetelných podmienok, nárokoch na typ pôdy, berte v úvahu aj obdobie vrcholu kvitnutia/pôsobenia rastliny. 

Jeseň vhodným obdobím na výsadbu nových trvaliek, hortenzií, ruží, okrasných tráv i kvitnúcich krov! Viac rozvíjame túto tému v článku: 

https://www.slovensketrvalky.sk/blog/clanok/jesenna-vysadba-a-zazimovanie-trvaliek


Ak ste mali pocit, že kompozícia je v určitom momente sezóny fádna, nezaujímavá a bez nápadu, pripravili sme zopár overených, kvitnúcich trvaliek a krov. Rozdelili sme ich do skupín podľa obdobia kvitnutia/vrcholu pôsobenia:

Skorá jar/jar

Ak bola jar pôvodne v záhone striedma -  jarné cibuľoviny sú výbornou „štartovacou“ métou hneď po zime (krokus, hyacint, modrice, narcisy, tulipány, snežienky, bledule, modravky, ladoník..) Mnohé z nich sú aktuálne dostupné na eshope, KLIK SEM!

Cibuľoviny sa vysádzajú v septembri, októbri, ba aj novembri (potom sa už kvalita cibúľ radikálne znižuje). Chránené v pôde postupne vyženú mladé korienky a od marca kvetmi zaplavia predzáhradky, záhony, trávniky. 


Na odkvitajúce cibuľoviny postupne naviažu trvalkové skupiny. Medzi prvými z trvaliek kvitne poniklec, veternica, bergénia, pľúcnik, mliečnik, šalvia hájna, srdcovka, jarná astra a väčšina skalničiek - floxy, aubriety,  Samostatnou kategóriou sú veľmi obľúbené čemerice. Môžu kvitnúť už v decembri (Helleborus niger Marta, Irene, Helleborus Angel Glow), väčšina však rozvinie púčiky v marci a apríli.





Z krov, ktoré nás potešia kvetom možno spomenúť hamamel, zlatovku, dulovec, kalinu vonnú, judášovec, magnóliu.

Skoré leto/leto

Na prelome jari s letom sú plamienky, pivonky, dráčiky, margaréty, levandule, astilby, maky, kukučky, šuškardy, náprstníky, lupíny, klinčeky, kocúrniky, pakosty, brunnery, lupíny a heuchery impozantné. Máj a jún bezpochyby definujú kvety ruží.

Okrasné cesnaky na vysokej stonke si nájdu široké uplatnenie v okrasných výsadbách. Výhodou cesnakov je, že ich nie je potrebné zo zeme vyťahovať. Sú plne mrazuvzdorné a na jednom mieste vydržia roky. Postačí ich jednoducho vysadiť v jesennom období a každoročne vyrastú nanovo. Fungujú totiž ako dočasné dominanty, tzv. akcenty v trvalkových kompozíciách. 

Kým cesnaky (Allium) odkvitnú, okolité rastliny podrastú a prekryjú postupne usychajúce listy. Je to výborná spolupráca, ktorá pozdvihne úroveň vášho záhradného dizajnu.



Okrem cesnakov odporúčame rastlinky o niečo vzácnejšie, nimi sú fakle - Eremurus. Hľuzovina s koreňom v tvare tarantule naplno rozvinie úzky latnatý kvet na prelome júla a augusta. Fakľe sadíme do plytkej jamky, ktorú podsypeme štrkom. Tak sa zabezpečí prirodzený odtok vody a hľuza počas zimy nevyhnije. 

Úžasnou trvalkou je biela, liečivá, príjemne aromatická ľalia. Využíva sa na medicínske účely, patrí ku hľuzovaním s dlhou tradíciou. Na jednom mieste vydrží desiatky rokov. 


Kry s vrcholom kvitnutia začiatkom leta sú dôverne známe: orgován, trojpuk, pajazmín.

V strede aj v závere leta z trvaliek kraľuje marulka, echinácea, vysoký flox, zvonček, veronika, rudbeckia, helénium, ľaliovka a pozvoľna pokračuje konopáč, fakľovka, perovskia, remontuje pakost, šalvie i veroniky.

Vajgela, budleja, ceanot, lagerstormia (myrta) sú typickými krami leta.


Neskoré leto a jeseň

Toto obdobie máme živo pred očami. V záhradách sa naplno rozvinuli vysoké rozchodníky, trvalkové typy cesnakov, agastache, krásnoočko, bradavec, verbena a gaura. Lesknú sa puky japonských veterníc, červených horčiakov. Vôkol nás vidno pestré astry, i jesienky...ten pravý pocit, že jeseň prišla, oznamujú okrasné trávy (perovec, ozdobnica, molínia, kavyľ, proso, schizachyrium..).

Vzhľadné kry záveru leta: : hortenzia metlinatá, dubolistá, malolistá, bršlen(červené listy), remontujú ruže, krásnoplody, kaliny


Koniec vegetačnej sezóny - zima

Farby pomaly vyblednú, v záhonoch už niet čo obdivovať? Kdeže! Ešte stále máme eso v rukáve!


 Ak je práve zima bez zaujímavých pohľadov, osviežime ju využitím ornamentálnych tráv (viac o trávach sa dočítate tu https://www.slovensketrvalky.sk/blog/clanok/moderne-okrasne-travy-a-ich-hlavne-pozitiva .


Najlepšie, čo môžeme spraviť, je nechať prírodu aby sa vysporiadala s chladom sama. Pohyblivé steblá podržia vzhľad záhrady až do jari. O tom, že ani odkvitnuté rastliny a vyschnuté nadzemné torzá stoniek nemusíme strihať teraz, sme sa venovali v tomto článku: 

https://www.slovensketrvalky.sk/blog/clanok/10-idealnych-jesennych-cinnosti--v-zahrade


Rada nad zlato:

Neexistuje správna kombinácia rastlinných druhov. Existuje iba taká, ktorá ideálne zapadá do miesta výsadby, architektonickej kompozície a vkusu majiteľa.

Záverečné myšlienky

Jeseň je čas, kedy príroda dokazuje svoj umelecký talent a teplými farbami maľuje krajinu. Citlivo otvára brány zime. Užime si záver sezóny obklopení tým, čo milujeme a čo nás vnútorne napĺňa: dobrými ľuďmi, prácou a samozrejme, kvetmi...

Záhrada, do ktorej investujeme čas, tvrdú námahu, i peniaze sa zúročí a mnohonásobne sa nám vráti, urobí nás totiž šťastnejšími...:)

-Hanka-Trvalka-

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť