10 efektívnych jesenných činností v záhrade

billboard

Čo (NE)robiť s trvalkami a okrasnými trávami pred zimou

Sezóna v záhradách vrcholí, úroda je pomaly pozbieraná, nastal čas na zveľadenie záhonov a predprípravu na jarné obdobie. Počas septembra a októbra sú záhradnícke práce príjemné v svite šikmých lúčov slnka a pokiaľ uvažujete nad reorganizáciou alebo úpravou výsadby – niet lepšieho ročného obdobia, než je jeseň. Vlhké počasie umožňuje rastlinám bez stresu zakoreniť a  prispôsobiť sa novému miestu. Aby boli trvalky, aj okrasné trávy „spokojné“, nasledujte náš zoznam úkonov!

1. Vysádzajte nové kúsky a cibuľoviny

Jesenné výsadby posilnia koreňový systém rastliny, kým nadzemná časť odumiera, v budúcom roku sú dokonale predpestované a efektívnejšie ustoja nástrahy počasia (o veľkosti a výške ani nehovoriac). Výhodou je, že si viete vybrať trvalky vo vrchole rastu, kedy pri rastlinách vidno listy alebo kvety, čo lepšie dokresľuje výsledok pri práci.

Pri výsadbe cibuľovín je toto obdobie vhodné nielen z biologického hľadiska, no aj z hľadiska kompozície a rozvrhnutia. Napríklad, zapojený okrasný záhon, do ktoré cibuľky umiestňujeme, nám jednoznačne ukáže, kde je miesto a kde to už bude „tesné“.


2. Premiestňujte rastliny, vyberajte letné cibuľoviny

Rastliny príliš vysoké, farebne, či obdobím kvitnutia nezladené, aj tie, ktoré „dusia“ svoje okolie presaďte a zvoľte lepšie miesto alebo zaplňte prázdne plochy, kde iné rastliny uhynuli. Ak sú trvalky vysoké, nebojte sa stonky zastrihnúť, manipulácia bude jednoduchšia. Pri tejto činnosti rovno vykopte cibuľky a hľuzy georgín, gladiol, kán, begónií, aby ste ich mohli zazimovať.


3.    Deľte korene

Mnohé trvalky po 2 až 4 rokoch od výsadby potrebujú „oživenie“. Okrem toho, že sú až príliš mohutné/invazívne alebo chýba im pevnosť, váľajú sa, jednoducho potrebujú oživiť.  Ostrihajte nadzemné stonky a vyjmite koreň z pôdy. Rýľom alebo nožom preseknite zväzky na viacero častí a tie najvitálnejšie znovu vysaďte, pričom nezabúdajte, že aj tieto trsy sa znovu rozrastú. Trvalky, ktoré delenie vyslovenie potrebujú, aby viacerých rokoch prosperovali sú rebríčky (Achillea), šalvie (salvia), kosatce (Iris), astilby, monardy, zbehovce (ajuga), echinácey, floxy, pakosty (geranium), pľúcniky (pulmonaria), hosty, stachys, konopáč, veroniky, pivonky..


4.    Zberajte semienka

Jeseň je priam predurčená na zber semienok (z letničiek ako sú amaranty, nechtíky, i trvaliek baptisia, šuškarda, prilbica..). Vyberajte tie druhy, ktorým sa u vás darí a budete mať istotu úspešného výsevu na budúci rok. Keď sa to podarilo prvýkrát, vyjde to znovu!

5.    Odstráňte poškodené vetvičky a hnijúce listy

Aj vy ste započuli vášnivé debaty o tom, kedy a ako treba trvalky strihať. Je lepšia jar, a či jeseň? Jednohlasne sa v kolektíve zhodneme na tom, že trvalky a okrasné trávy necháme bez zásahu. Trváce byliny a trávy sú nádherné jesenným prefarbením listov (amsónia, okrasné proso, dráčiky, pakosty). Okrem toho, že tvoria objem a štruktúru aj zime a chránia koreň pred mrazmi, sú všetky odumierajúce časti domovom pre hmyz, pavúkovce, hlodavce, aj ježkov.

Výnimkou pri jesennom reze sú výrazne poškodené stonky, ktoré poliehajú, prekážajú, no i časti listov, ktoré mokvajú a tvoria podmienky pre tvorbu plesní.


6.    Zbierajte slimáky a chráňte výsadbu pred divou zverou

Áno – večným postrachom širokolistých trvaliek sú slimáky. V závere sezóny môžu mať zvýšený apetít a preto nezanedbávajte pravidelnú kontrolu. Odchytom každého jedného obmedzíte množenie v násobným počtoch v nasledujúcej sezóne.

V záhradách, ktoré nie sú oplotené, alebo sa nachádzajú v chatových oblastiach býva zvykom, že lesná zver spasie nielen zvyšky zeleniny, ale aj mnohé okrasné kúsky. Aj na to však existuje dobrá rada – chráňte si záhony sieťovinou.

7.    Trhajte burinu

Tento bod nie je potrebné rozvíjať :D

8.    Doplňte živiny

Viaceré okrasné rastliny potrebujú dodať výživu. Organické látky lepšie prijmú, ak je pôda dobre rozpracovaná obohatená o dobre prezretý kompost s prídavkom rašeliny. Stačí okolo koreňov posypať dvoma-troma lopatkami kvalitnej zeme. Tá sa pozvoľna dostane až ku koreňového systému. Výnimkou hnojenia sú skalničky, ktoré prosperujú v kamenistých a na pôdu chudobných prírodných spoločenstvách.

9.    Mulčujte

Mulčovanie je záhradnícky výraz pre izoláciu. Znamená hromadenie organickej hmoty (kôra, opadanka, štiepka, slama, čečina) okolo koreňov, čoho výsledkom je zmiernenie výkyvov mrazov aj vysokých teplôt, nadmerné presychanie, či prevencia pri zhutnení pôdy. Napríklad, hortenzie kalinolisté sú vhodným príkladom na mulčovanie vetvičkami  ihličnanov - sú veľmi citlivé na holomrazy a čečina ich dokonale ochráni. Ak sú rastliny objemné a prírodné materiály ich nevedia ochrániť – skúste použiť jutovinu, vrecovinu (ako príklad uvediem rozmarín alebo bobkový list, ktorý pri správnej starostlivosti u nás dokáže prezimovať).

Znalosť vysadeného sortimentu je dôležitá. V záhradníctvach sú často ponúkané rastliny, ktoré do našej zóny mrazuvzdornosti nepatria. Mnohé zimu ustoja, no pri viacerých môžeme byť na jar sklamaní...Posledné mierne zimy neznamenajú, že aj táto bude rovnaká.


10.    Vyššie uvedené práce neodkladajte!

Možno práve bojujete s myšlienkami, že ste sa tento rok už priveľmi narobili. V podvedomí si hovoríte, že úprava záhradky počká do jari..Vedzte, že počasie po zime nebude lepšie, ako je teraz, ba možno bude ešte horšie. Rastlinky budú vtedy úplne odumreté a skreslí to aj Vašu predstavu pri komponovaní a dopĺňaní. No ak sa do toho pustíte teraz, všetky usilovne posadené trvalky budú na jar v plnej sile, pevnejšie, väčšie a krajšie. Neprídete ani o radosť z kvitnúcich cibuliek krókusov, tulipánov, snežienok.. Jeseň je jednoducho ten najlepší čas na záhradkárčenie!


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť