Jediná pravá zimná trvalka

billboard

Vianočná ruža - výnimočná trvalka, ktorá kvitne počas zimy.

Veľmi častou témou u zanietených záhradných nadšencov je kvitnutie v záhonoch počas zimy. Nemám však na mysli záver posledného ročného obdobia, kedy spod snehovej periny vykúkajú prvé cibuľoviny (krokusy, snežienky), ale mesiace november, december a január. Zázračná rastlinka, ktorá sa nebojí mrazu ani snehu, totiž naozaj existuje!

Čo sa dozviete o čemeriach?

- aké sú to rastliny

- zaujímavosti z histórie a názvoslovia

- ich pozoruhodné vlastnosti 

- tipy na starostlivosť v interiéri aj v exteriéri

- popis ich životného cyklu

- kombinácie čemeríc s ďalšími rastlinami v jednom záhone




Helleborus / čemerica je európskou trvalkou, ktorá je najkrajšia v čase, kedy ostatné rastliny v záhrade hibernujú. Ozdobné korunkovité biele, ružové alebo zelenkasté kvety dokážu takmer nemožné – vytrvať v mrazoch a udržať si svoju krásu po dlhé týždne. Súčasným trendom je využiť jej potenciál najmä na dočasné dekorovanie vianočných interiérov a aj vonkajších črepníkov, priedomí, parapetových okien. Nemenej sa táto kráska vysádza v záhradkách, predzáhradkách na miestach, kde je sa tieň strieda so slnečným svitom.




V príbehoch dávnej minulosti sa hovorí, že čemerica zakvitla zo sĺz dievčaťa, ktoré žialilo...Iné poviedky hovoria o jej magických schopnostiach odháňať zlých zimných duchov. Údajne dokázala liečiť pomätenie. V skutočnosti je celá rastlina vrátane koreňa jedovatá a používala sa skôr ako jed alebo otrava na šípy. Okrem toho, aj samotný názov Helleborus znamená vo voľnom preklade „smrtiace jedlo“ alebo „jedlo, ktoré ublíži“. 




Zaujímavosťou je aj názov jedného veľmi populárneho druhu čemerice. Helleborus niger - čemerica čierna nás trochu navádza, že ide o čemericu s čiernymi kvetmi. Má ich však biele ako sneh, pomenovanie je odvodené od čiernych dužinatých koreňov.



Pre tých, ktorí milujú kuriozity - čemerice s čiernymi kvetmi sa spoľahlivo nájdu. Sú to predovšetkým kultivary čemeríc východných – Helleborus orientalis (Helleborus orientalis 'Anemone Black').



Čemerica – parádnica so „supervlastnosťami“

- vhodná trvalka do nášho podnebia, prečká zimu aj mrazy

- nadzemná časť je atraktívna celoročne

- okrasná je nielen kvetom, ale aj dlaňovito zloženými, tmavozelenými kožovitými listami (niektoré druhy ich majú zúbkované, alebo melírované), môžu sa využívať aj ako rezaná výplň v aranžmánoch

- mnohé skoré čemerice zakvitnú už počas decembra a januára (Helleborus niger, Helleborus x nigercors 'Winter Passion', Helleborus x ericsmithii 'Sunshine',  Helleborus 'Angel Glow', Helleborus x nigericos 'Emma'

- väčšina čemeríc kvitne vo ferbuári a marci (Helleborus foetidus, Helleborus orientalis 'Anemone Super Yellow', Helleborus orientalis 'Double Picotee Red')

- kvety aj listy znesú námrazu a snehovú pokrývku bez známok poškodenia



- kvety používajú sa do aranžmánov, ako dočasná interiérová dekorácia v období vianočných sviatkov, rovnako sú efektné aj do exteriéru, v črepníkoch na balkónoch, terasách alebo v oknách na parapetách

- sú skvelým ozvláštnením záhrady v zime a aj v ostatných mesiacoch v roku

- niektoré druhy sa pomerne ľahko rozmnožujú samovýsevom


Spestrila nám interiér, odkvitla, čo teraz s ňou?

Ak ste si práve teraz, v zime, zaobstarali čemericu ako dokonalú interiérovú vianočnú “ozdobu”, poradíme vám, ako s ňou zaobchádzať, aby vydržala pobyt v teple a neskôr sa bez ujmy adaptovala vo vonkajšom prostredí. Dodržte tieto odporúčania a sezónna dekorácia v interiéri vydrží roky v záhrade!

- čemerica je vonkajšia rastlina, preto môže zostať vnútri len dočasne

- čemericu v plastovom kontajneri s drenážnymi dierkami vložte do okrasnej nádoby tak, aby boli okraje plastovej nádoby dostatočne prekryté

- izbová teplota substrát pomerne rýchlo vysuší, preto dbajte na pravidelné polievanie (nie ale prelievanie)

- nadbytočnú vodu vždy vylejte, pretože neustále premočené korene spôsobia odumretie čemerice

- keď kvety odkvitnú, čemericu na pár dní premiestnite do chladnej predsiene alebo inej miestnosti, ktorá nie je vykurovaná

- následne ju môžete nechať vo fóliovníku alebo skleníku, v teplejších oblastiach vonku (ale chránenú lístím a umiestnenú v nádobe s hrubšími stenami ako je pevný hlinený kvetináč)

- čemericu z interiéru nevysádzajte, pokiaľ neskončí zimné obdobie, výkyvy teplôt by nemusela vydržať

- keď vonkajšia teplota stúpne nad nulu a pôda v záhrade bude primerane presušená, čemericu posaďte

- voľte stanovište, ktoré prislúcha jej nárokom, nimi sú mierne vlhká pôda v polotieni pod korunami listnatých stromov a okrasných krov, alebo miesto pri múre, ktoré nie je vystavované nadmernému slnečnému žiareniu

- čemericiam prospieva, ak sú v ich blízkosti posadené ďalšie trvalky, ktoré napomáhajú udržať vlhkosť substrátu a podporujú tvorbu pôdneho edafónu (živej zložky v pôde)



Životný kolobeh čemeríc (jar-leto-jeseň-zima)

Starostlivosť o čemerice v záhrade počas všetkých ročných období

Helleborusy po zime bývajú poľahnuté a mnohé listy vysušené a poškodené. Stačí ich len odstrihnúť až k báze listu, odkryjú sa množstvá púčikov novozaložených kvetov. Kým kvety odkvitajú, na sile naberajú úplne nové svieže listy, ktoré postupným rastom pohltia existujúce kvety, až vznikne kompaktný zelený, približne 45 cm vysoký bochník. Po odkvete je ozdobná listami, preto je dobré myslieť o krok vpred a doplniť trvalky s rozdielnou dobou kvitnutia, či rastlinami s inou farbouštruktúrou listov. V priebehu leta a začiatkom jesene tvoria čemerice zelenú hmotu, majú výplňovú funkciu. Záverom jesene môžu niektoré časti listov schnúť alebo žltnúť. To sa totiž čemerice pripravujú na zimné predstavenie a investujú všetku svoju energiu do zakladania kvetných pukov. Pri špecifických kultivaroch sa môžeme tešiť z prvých kvetov už koncom novembra.



Čemerice a ich ideálne spoločníčky vo výsadbe

Odhliadnuc od úžasnej sily čemeríc zatraktívniť zimnú panorámu, hlavnou sezónou kvitnutia je prelom zimy a jari (február a marec), hoci mrazivé dni ešte stále pretrvávajú. Spolu so skorými jarnými cibuľovinami sa postarajú o začiatok vegetačnej sezóny ako sa patrí. Okrem cibuľnatých “poslov jari” dodajú celistvosť a rôznorodý reliéf výsadby trvalky ako brunnery, srdcovky, heuchery, hosty, orlíčky, astilby a paprade a okrasné tieňomilné trávy ako rákosovky, bradníky, chlpane a ostrice.

-----Hanka-Trvalka Mandáková------

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť