Čarovné trvalky pod korunami stromov

billboard

....v minulom článku sme zhrnuli základné otázky, ktoré nás nasmerujú pri charakterizovaní miesta určeného na výsadbu. Od exponovaného, slnečného záhona prechádzame teda na polotienisté, až tienisté stanovište. O možnostiach farebnosti a variabilite štruktúr pod korunami stromov sa dočítate v nasledujúcom príspevku!

Pri špecifikácii typu tienistého záhona je dôležité prihliadať na pôdnu vlhkosť. Stanovište môže byť totiž tienisté a suché alebo tienisté a vlhké. Všeobecne však platí, že i keď záhony na takýchto miestach nie sú sýtosťou farieb tak veľmi výrazné, ako slnečné výsadby, o to lepšie sa možno vyhrať s kombináciou štruktúr listov, stoniek, či so stupňovaním rôznych výšok rastlín. Jedno je isté - kreativite sa medze nekladú a tak vám radi pomôžeme so sortimentom i tentokrát!

Polotienistý, až tienistý záhon - vlhká pôda

Sú to napríklad severné strany budov, plochy pri vyšších múroch alebo pod korunami listnatých stromov. Pôdna vlhkosť je vyššia a vyrovnaná. Počas leta, v období nedostatku zrážok, je potrebné vodu dopĺňať približne jeden krát počas týždňa (v tropických horúčavách častejšie), alebo použiť zavlažovací systém.

Celosezónna krása v tieni:

Najmenšími huncútmi sú zbehovce. Po odkvitnutí modrých kvetov na začiatku leta nastupuje čaro ich drobných, lesklých, fialovo zelených alebo mahagónových listov (Ajuga reptans 'Mahogany', v. 30 cm).  Obľúbené zvončeky sú typickým kvetom obľubujúcim pritienené polohy - nevšedné zvončekové rúcho má kultivar s kvetom v tvare chobotničky (Campanula x takesimana 'Pink Octopus',v. 40  cm)  - súzvuk jemnosti, detailu a ľahkosti v jednom!


Dobrou pôdopokryvnou trvalkou je krpčiarka. 


Oranžovokvitnúci kultivar 'Orangekonigin', v. 30 cm je veľmi osviežujúci, plný drobných kvietkov.

Výborne sa kombinuje s okrasnými trávami, ako sú rákosovky (Hakonechloa  macra, H. 'Aureola', v. 30 cm), s nádherným rozvoľneno-prevísavým habitusom a bohatými trsmi listov. 


I s ostricami (Carex foliosissima 'Ice Dance', v. 40 cm) sa vzájomne dokonale dopĺňajú.

Ak máte tienistý záhon, určite posaďte brunnery ! Žiadna iná trvalka neurobí tak nádhernú štruktúru strieborných listov ako kultivary 'Sea Heart'


  'Silver Heart' a pre mňa topka - 'Sterling Silver'.


Pri striebornolistých a panašovaných trvalkách v tieni je isté, že nezostanú nepovšimnuté. Svetlé farby v tmavých miestach urobia záhon priestorovým a žiarivým.

Pakosty sú istou voľbou do plošných výsadieb a zároveň nenahraditeľnou výplňovou trvalkou, ktorá nakvitná od jari do jesene. I tu platí, že pokiaľ dostáva dostatok vlahy, znesie aj slnečné stanovište a to ju radí k najvďačnejším trvalkám vrámci variability použitia vo výsadbách.


Novinkami na tento rok sú pakosty z rady Jolly Jewell, drobnejšie, takmer skalničkové kultivary. Pozor, bohatšie kvitnú na slnku:).


Klasikou v záhonoch bez silných slnečných lúčov sú funkie  (malé, stredné, veľké),


 heuchery (so zeleným, červeným, oranžovým, viacfarebným listom ) a spanilo krásne astilby (s červeným, fialovým alebo bielym kvetom).


Poznámka pre doplnenie: niektoré heuchery, astilby aj funkie vydržia slnečnejšie stanovište. Pre krásne listy a dobrý rast je vhodné rovnomerne polievať rastlinky odspodu, pomaly, ideálne kvapkovou závlahou. Pokiaľ príliš nepreschnú, budú nádherné aj na otvorenom priestore!

Teraz  upriamime pozornosť na menej rozšírené druhy trvaliek s neskutočne pútavým kvitnutím...Pre mňa oslňujúca je žltuška, Thalicrum, v. 130 cm s bielym kvetom v lete, alebo ružovým kvetom - kultivar  'Nimbus Pink'



Vznešené jarmanky sú hitom posledných rokov. Veď prečo by aj neboli...?? Drobné guľovité kvety v červených, ružových, fialových a bielych odtieňoch s krátkymi lupeňmi so špicatými koncami, s trošku exotickým akcentom, no ľahkým habitusom. Chytia za srdce každého...Pre zaujímavosť , krása jarmaniek uchvátila  aj českých odborníkov na trvalky- v roku 2018 boli vybrané ako Trvalky roku Spolkom českých perenářů.



S nonšalantnosťou labute na konci leta a v jesenných mesiacoch zohrajú hlavnú úlohu veternice. Napríklad anemonky z rady Swan ( výška od 50 do 75 cm) s lupeňmi farebnými len na jednej strane - na rube a kvet na líci sa pýši bielou farbou a výrazným žltým terčom..

Úplnou novinkou sú kompaktne a nízko rastúce veternice v kultivaroch Pretty Lady s poloplným kvetom (v. do 65 cm počas kvitnutia).


Solitérne trvalky v polotieni až tieni

Ak túžime po pompéznom a výškovo dynamickom záhone, " korením " poriadnej výsadby v tieni je určite udatník - Aruncus dioicus, v.120 cm ( v prípade dostatočnej závlahy je dokonalý aj na slnečnom mieste). Eleganciu anglicky pôsobiacich záhonov docielime výsadbou rodgerzií (Rodgersia aesculifolia 'White' alebo  s poštičníkom, (Actaea simplex 'Black Negligee's) čokoládovo bordovými listami  a bielymi úzkymi kvetmi na dlhých stopkách ( v. 180 cm).



Polotienistý, až tienistý záhon - suchá pôda

Ktoré trvalky vydržia sucho a tieň? 

Suchý tieň charakterizuje nedostatok zrážok spôsobený napríklad hustou korunou ihličnatých alebo veľkolistých stromov, strechami domov, prístreškov, či budovami a stavbami. Rastliny na takomto stanovišti trpia dlhodobými prísuškami. Každá trvalka potrebuje vodu, vyberali sme teda tie, ktoré táto forma sucha a nedostatku svetla nezničí.

Poklady v suchých záhradách sú teda nasledovné:  bergénia, pakost (Geranium macrorrhizum), čemerica (Helleborus argutifolius), žltokvitnúca valdštejnka (Waldsteinia geoides), 


nízka a pôdopokryvná zimozeleň (Vinca), cez leto kvitnúci akant (Acanthus hungaricus, v. 100 cm), niektoré astry, (Aster divarticus, v. 80 cm, Aster macrophyllus v. 70 cm), kvitnú na konci leta až do jesene. Odpozorované máme, že relatívne dobre prežívajúce sucho sú aj krpčiarky (Epimedium, v. 30 cm, pôdopokryvné). 


Na záver jedna vďačná veta na tému tieň...nech vám tieto trvalky slúžia, aj keď slnko nesvieti! :)

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť