7 jednoduchých tipov na jarnú údržbu záhrady

billboard

Základná jarná starostlivosť o záhony v záhradke.

Po sychravej a chladnej zime sa konečne slnko dotýka prvých púčikov vzchádzajúcich zo zeme. Nejednému pestovateľovi poskočí srdce a s radosťou opráši náradie a začne jarnú údržbu záhrady. Pre menej skúsených pestovateľov ponúkame overené, najjednoduchšie rady, vďaka ktorým záhrada v tomto roku zažiari.


Jarná údržba kvitnúcich záhonov v 7-ich bodoch

1. Čistenie záhonov od suchej biomasy

2. Jarný rez v okrasnej záhrade podľa typu rastlín

·         trvalky, bylinné pivonky a okrasné trávy

·         ruže

·         plamienky (3.skupiny)

·         hortenzie (metlinaté a kalinolisté)

3. Zmladenie/rozdelenie/odstránenie prerastených, výbežkatých rastlín

4. Odburinenie prvých nežiadúcich porastov

5. Urovnanie povrchu výsadby a doplnenie mulču

6. Hnojenie

7. Doplnenie prázdnych miest v záhrade 



1.       Čistenie záhonov od suchých listov, popadaných vetvičiek a konárov


Všetky nečistoty musia zo záhonov von. Vďaka tomuto procesu bude ľahšie rozpoznateľné, ktoré rastliny pučia, ktoré driemu a ktoré uhynuli. Po ostrihaní suchých, odumretých častí terminálne puky naberú „druhý dych“ a v slnečných dňoch rýchlo podrastú. Ako správny indikátor pre začatie jarných prác je považovaný rast listu krokusov.


g



Prvé sa v záhrade objavujú čemerice, snežienky, spomínané krokusy, narcisy, tulipány, skalničky (phloxy, aubriety, poniklece), bergénie, mliečniky. Postupne sa pridávajú ostatné druhy. Pri okrasných trávach je bežné, že začnú rásť až po viacerých teplých dňoch (v apríli až máji). Neskoro rastúce trávy sú ozdobnice, perovce, metlice a muhlenbergie, imperáty. Neskoro rastúce trvalky: kokarda (liatris), konopáč (eupatorium) , chameleonka (houtoynia), gaura, rohovník (ceratostigma), ibištek bahenný (hibiscus).



2.       Jarný rez v okrasnej záhrade podľa typu rastlín

·         trvalky, bylinné pivonky a okrasné trávy

·         ruže

·         plamienky (3.skupiny)

·         hortenzie (metlinaté a kalinolisté)


Jarný rez trvaliek a okrasných tráv

Rez vždyzelených alebo čiastočne opadavých trvaliek a tráv – odstraňujú sa len poškodené a zahnednuté, odumreté časti (napr. bergénia, zimozeleň, čistec, devätorník, tymián, piesočnica, skalnica, limonka, iberka, trávnička, mliečnik myrtovitý, čemerica, pachysandra, ostrice, kostravy, kavyľ, klinček, sápa, pakost, nízke floxy, náprstníky, heuchery, alchemilky, knautie, hlaváče, dračíky, pľúcniky, tiarelly, plazivé veroniky ..) Pri drevnatejúcich trvalkách ( levanduliach, santolínach a šalviách lekárskych) vykonávame strih len do hĺbky nového (mäkkého) dreva. Ak ostriháme aj staré drevnatejúce časti, trvalky zmladíme, ale bude dlhšie trvať, kým opeknejú a zazelenajú sa.

Rez opadavých trvaliek, pivoniek a tráv – najjednoduchší rez zo všetkých, odumreté vyschnuté nadzemné vetvičky, listy aj kvety sa strihajú pár cm od zeme. Po strihaní už vidieť nové výhony, puky. Vo veľkoplošných výsadbách (najmä s okrasnými vysokými trávami) sa na tento rez používa plotostrih alebo krovinorez. V malých rodinných záhradkách postačia aj tradičné záhradnícke nožnice.

Jarný rez ruží - kedy a ako?

Býva bežné, že sa ruže strihajú v období jesene. S dnešnými poznatkami možno skonštatovať, že to nie je ideálny postup. Pokiaľ sú strihané až v jarnom období, lepšie odolajú nástrahám zimy a v posledných rokoch aj od výrazne extrémnemu počasiu. Thomas Proll (šľachtiteľ firmy Kordes) je toho názoru, že ak začnú kvitnúť zlatovky_Forsythia, je ideálny čas ruže ostrihať!



Spôsob rezu sa odvíja od typu ruže. Vždy sa aplikuje adekvátny rez podľa vzrastu, mohutnosti i účelu. Presný popis nájdete  TU (kliknutie na blog o reze ruží).

Jarný rez plamienkov

Plamienky potrebujú zostrih, aby opätovne kvitli. Dajte si však pozor nato, aký druh plamienka máte. Aby každoročne kvitli, je nevyhnutný ich pravidelný zostrih. Pretože v posledných rokoch boli mierne zimy, odborníci ho odporúčajú urobiť neskoro na jeseň. Strihať ich ale môžete ešte aj v marci. Neskorší termín strihu je vhodný najmä v chladnejších oblastiach, pretože sú jeho výhonky chránené počas celej zimy pred tuhými mrazmi. Nevýhodou je to, že rastlina už časť svojej energie spotrebovala na tvorbu nových púčikov aj výhonkov a väčšina záhradkárov má problém so strihaním čerstvo pučiacich výhonkov. Napriek tomu plamienok ostrihajte, spätný rez zmladí rastlinu a plamienok bude bohato kvitnúť. 


Plamienky majú veľmi krehké, kľukaté, tenučké stonky, ktoré pre laikov môžu vyzerať sucho a bez života. Ešte chvíľu vyčkajte a plamienok nevyhadzujte...Trpezlivosť plamienky prináša, jednoduchou skúškou, či rastlina žije, je hľadanie púčikov, alebo ohnutie stonky.

        Rez plamienkov podľa troch skupín

        1.       skupina: sem patria malokveté botanické druhy (Clematis montana, Clematis alpina a Clematis macropetala), týka sa to odrôd ktoré kvitnú na výhonoch z predchádzajúceho roka. Tieto sa nerežú vôbec, alebo ak je to nutné tak len mierne, pre podporu rastu a zmladeniu. 

        2.       skupina: sem patria veľkokveté odrody, ktoré začínajú kvitnúť začiatkom mája až júna na minuloročných výhonoch. Vykonávame ľahký rez, u starších rastlín striháme vo výške 100 až 120 cm od základne a u mladších rastlín max.do výšky 70 cm

        3.       skupina: patria sem neskôr kvitnúce druhy, ktoré kvitnú na nových výhonoch od konca júna. Pri nich sa vykonáva silný rez 20 až 25 cm nad zemou. Zaraďujeme sem Clematis viticella, Clematis tangutica alebo Clematis jackmanii

 

        Ak si neviete dať rady, ako sa má plamienok zakúpený od nás strihať, môžete získať informácie na našom eshope v popise daného produktu (https://www.slovensketrvalky.sk/sortiment/plamienky-clematis)

Jarný rez hortenzií


Hydrangea paniculata – hortenzia metlinatá kvitne na jednoročnom dreve. Znamená to, že kvitne na výhonoch, ktoré založí v tom istom roku. Vďaka tomu je jarný rez na 1/3 alebo 1/4 pôvodnej dĺžky vhodný. Vetvenie sa zahustí, kvitnutie sa znásobí a v lete hortenzia zažiari.

Hydrangea macrophylla – hortenzia veľkolistá, sa na jar nestrihá. Kvitne na dvojročnom dreve. Púčiky si zakladá už v predošlom roku, preto striháme opatrnejšie a nikdy nie tak radikálne ako u metlinatých. Striháme odkvitnuté suché súkvetia plytko, pár cm pod starým súkvetím. Nesmieme odstrániť puky budúcich kvetov.


3.      Zmladenie/rozdelenie prerastených, výbežkatých, príliš dominantných rastlín


Používa sa pri prestarnutých trvalkách, ktoré sa príliš rozrastú do šírky alebo poliehajú. Užitočné je deliť aj hľuzy alebo koreňové trsy pri druhoch, ktoré rokmi vyhoľujú od stredu a vytvárajú tzv. kruhy (kosatce, rebríčky, perovce). Zmladzujeme tie druhy, ktoré nemajú kolovitý koreň. Týmto postupom prinavrátite vitalitu "unaveným" rastlinkám a zároveň si môžete trvalku rozmnožiť.

 

Najčastejšie druhy rastlín, ktorým po 3-och až 5-ich rokoch od výsadby delenie pomôže:

Ľaliovka (Hemerocallis)

Kosatec (Iris)

Pľúcnik (Pulmonaria)

Alchemilka (Alchemilla)

Krásnoočko (Coreopsis)

Astra

Astilba

Funkia (Hosta)

Mliečnik (Euphorbia)

Šalvia hájna (Salvia)

Bergénia

Rebríček (Achillea)

Veternica japonská (Anemone)

Kocúrnik (Nepeta)

Margarétka (Leucanthemum)

Vysoké rozchodníky (Sedum)

Čistec (Stachys byzantina)

Ozdobnica (Miscanthus)

Okrasné proso (Panicum)

Perovec (Pennisetum)


4.      Odburinenie prvých nežiadúcich porastov 

Tradičná a opakujúca sa činnosť počas celej vegetácie – i na jar sa odstraňujú invazívne rastliny, ktoré do záhonu nepatria. Je to ideálne na precízne odstránenie vytrvalých burín ako je napríklad pýr, kyslička, bublinatka a iné.


5.      Urovnanie povrchu výsadby a doplnenie mulču


Po vyčistení nadzemnej suchej biomasy sa objaví nerovný povrch, kôpky, jamky, zošliapaná pôda. Povrch je vhodné pohrabať, zarovnať, doplniť zeminu a potrebnú vrstvu mulču.


6.      Hnojenie je dôležitou súčasťou zdravia kvetov i listov

Dobre rozpoznať typ výsadby a typ pôdy je krokom číslo jedna. Pre kyslomilné druhy ako sú vresy, eriky, vždyzelené okrasné kry, ihličnany, hortenzie s modrými kvetmi, rododendróny, brusnice, čučoriedky, andromédy, skímie sa používaju prípravky, ktoré mierne okysľujú pH pôdy, pretože väčšina urbanizovaného územia SR má pôdy neutrálne.

Pre bežnú výsadbu okrasných trvaliek a tráv stačí záhradku poprášiť dobre odležaným kompostom alebo pomaly sa uvoľnujúcim hnojivom s vyváženým podielom NPK (dusík/fosfor/draslík). V súčasnosti je na trhu mnoho prírodných bio výrobkov, ktoré neovplyvňujú chradnutie biodiverzity. S hnojením však opatrne, je lepšie hnojiť v menších dávkach a častejšie.

7.      Doplnenie prázdnych miest v záhrade novými rastlinkami (ten najzábavnejší bod :)


Jar je skvelým obdobím na rozšírenie „inventáru“ rastlín. Výsadba trvaliek, letných cibuľovín / hľuzovín (georgíny, ľalie, gladioly) alebo letničiek posunie okrasnú výsadbu na vyššiu úroveň. 


Osvieženie záhonov spolu so Slovenskými trvalkami


O niekoľko dní vypukne dvojdňová výstava čemeríc a ďalších trvaliek, či okrasných krov v našich nových expedičných priestoroch. Ak ste pripravení rozveseliť váš druhý domov - záhradku, terasu, okná, balkón - srdečne pozývame! Priamy výber rastlín je u nás možný iba výnimočne,  4.-5. marca 2022 v Trnave.

Pre všetky dôležité informácie KLIK SEM !!!!!






Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť