Top jarné trvalky

billboard

Kvety, ktoré veľa vydržia a málo potrebujú...

Je február, vonku prízemné mrazy, cez deň blato a po kvietkoch zatiaľ ani stopy. Depresia z dlhej zimy vrcholí a my si želáme, aby sme mohli načerpať nové sily z toho, čo nás najviac teší - prácou s kvetmi.

Žiarivé mliečniky, bergénie, čemerice i nízke kosatce sú jarnými lastovičkami vo svete trvaliek a zaručene naplno odštartujú trvalkovú sezónu. Ak ich ešte nemáte, no túžite po tom, aby sa vám v záhradách krásou pýšili už tento rok, práve teraz je ideálne obdobie na ich zaobstaranie. Po skončení prvých mrazov ich možno bez obáv posadiť a čakať, kedy vykvitnú a zozžiaria vašu výsadbu.

Nadčasová je kombinácia bergénií (b. 'Flirt',b. 'Abendglut', b.'Rotblum') a mliečnika (Euphorbia polychroma) spolu s jarnými cibuľovinami. Žltá farba mliečnika vyniká i pri rašiacich červenozelených listoch bylinných pivoniek.

Kvetom nádherne prenikavé, v období zimy aj včasnej jari nenahraditeľné, vzácne čemerice.

Zaujímavosťami vo svete čemeríc je anemonkovitý kultivar Helleborus 'Anemone Picotee Red'. Úžasné, plným kvetom pôsobiace sú Helleborus 'Double Ellen White',Helleborus 'Double Apricot'.  Exkluzívnym vrcholom šlachtenia je sýto žltá čemerica Helleborus 'Super Yellow'. Čaro čemeríc trvá aj po ich odkvitnutí. Rastlinu zdobia tmavozelené, dlaňovito delené listy až do ďalšieho roku.

V posledných rokoch sa prinavrátila obľuba používania kosatcov. Pre jarné obdobie sú skorým kvitnutím známe nízke kosatce, vhodné do skaliek i do zmiešaných trvalkových záhonov. Ich prednosťou je, že plošne zaberajú málo miesta, no kvitnú veľmi pôsobivo. Po odkvitnutí ich sotva 25 cm dlhé, mečovité listy pôsobia moderne, dynamicky a záhonom dodajú veľmi dekoratívnu štruktúru na celú sezónu.

Pre milovníkov skaliek a drobných rastlín sú jarnými, všeobecne známymi arábky (arabis), taričky (aubrieta)floxy (phlox s.) a poludňovky (delosperma).


Aj miesta tienisté dokážu niektoré výnimočné trvalky obrásť a obohatiť kvetmi už od apríla. Krpčiarka (epimedium) je toho ideálnym príkladom.

Marec klope na dvere a my sa spolu s vami tešíme na nastávajúcu, neustále sa meniacu panorámu listov, kvetov a vôní v záhradách...


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť