Termín kvetu

billboard

Obdobie kvitnutia trvaliek predstavuje najradostnejší okamih, za ktorého účelom väčšinu druhov pestujeme. V krátkom článku si vysvetlíme vznik kvetov, dobu kvitnutia a spôsoby ako docieliť, že sa z kvetov budeme radovať dlhšie.

Viete ako kvety vznikajú ?

Proces prechodu z rastu do fázy kvetu a plodu, teda generatívnej začína kvetnou indukciou. Tá je podmienená buď svetlom, vtedy hovoríme o fotoperiodickej indukcii, alebo teplom (resp. chladom), kedy hovoríme o jarovizácii. Tá je veľmi dôležitá napríklad u cibuľnatých rastlín. V prípade fotoperiodickej indukcie môžeme hovoriť o rastlinách neutrálnych(bez fotoperiodických požiadaviek), rastlinách krátkodenných a rastlinách dlhodenných.

Trvalky sú mimoriadne obsiahla skupina rastlín, kvetná indukcia jednotlivých druhov je rôznorodá. V záhradníckej praxi sú hlbšie poznatky o kvetnej indukcii využívané pri pestovaní kvetov na rez a rýchlení niektorých druhov zeleniny. V záhradnej a krajinnej tvorbe nám vysvetlenie a znalosť kvetnej indukcie dokáže pomôcť pochopiť prečo napríklad Brunnera kvitne iba skoro na jar. Možnosti, ako kvitnutie v tomto smere ovplyvniť sú viac ako nepraktické.

 

Doba kvitnutia

Presné vyjadrenie obdobia kvitnutia je veľmi často diskutovanou témou. V dnešnej dobe sa kladú často prehnané požiadavky na skoré a dlhé obdobie kvetu. Svoju pozornosť týmto smerom upreli i šľachtitelia a najmä pracovníci na marketingových pozíciách v záhradníctve. 

Často sú do rokmi, u nás osvedčených druhov prikrížené gény z rôznych krátkovekých trvaliek prípadne letničiek. Cieľ, ktorým je dlhé obdobie kvetu, či nová farba sa tak naplní, no často za cenu krátkovekosti. V rámci podpory predaja rastlín sa im tiež často pripisujú nepravdivé údaje o dobe kvetu.

Štandardom v našich končinách je označovanie obdobia kvetu na mesiace. Takýto údaj je exaktný no často veľmi nepresný. Problémom je najmä nepravidelný priebeh počasia a rôzne klimatické pomery v rámci strednej Európy. 

V severnejších a vyššie položených lokalitách najmä jarné kvety zakvitajú často aj o mesiac neskoršie ako v južne položených teplých nížinách. S postupom vegetácie sa tento rozdiel zmenšuje. Naopak počas leta majú tendenciu niektoré záhonové trvalky v chladnejších a na zarážky bohatých lokalitách kvitnúť dlhšie. V zahraničných záhradníctvach, najmä v Anglicku a USA sa môžeme tiež stretnúť s označením obdobia kvetu, ako skorá jar, či neskorá jeseň.

 

Ako dlho kvitnú trvalky ?

Doba kvetu pri jednotlivých druhoch rastlín je veľmi variabilná, od veľmi skoro kvitnúcich, ktoré začínajú kvitnúť február až marec, po neskoro kvitnúce koncom októbra až začiatkom novembra.  Obvykle väčšina druhov kvitne v období okolo dvoch až troch týždňov. Nájdu sa ale i výnimky, ktoré kvitnú iba zopár dní napríklad kleopatrina ihla – Kniphofia caulescens, ktorá zakvitá iba raz počas roka, kvety sú mohutné a veľmi rýchlo odkvitajú.

Skupinou ktorá nás viac zaujíma sú dlho kvitnúce trvalky. Existuje ich niekoľko, medzi najčastejšie pestované patrí Gaura, kocúrnik - Nepeta, kokarda – Gaillardia, kráska - Coreopsis, alebo marulka – Calamintha. Bohužiaľ ako už bolo spomenuté, dlhé obdobie kvetu si vyžaduje svoju daň v podobe krátkovekosti väčšiny druhov.  

 

Ako podporiť kvitnutie ?

Vývojová fáza v ktorej rastlina tvorí kvety a kvitne je príznačná zvýšenými nárokmi na vodu a živiny. I preto keď chceme docieliť čo najbohatšieho a najdlhšieho obdobia kvetu musíme dbať na to, aby rastlina mala dostatočný príjem živín a vody v rámci svojich nárokov. Pre podporu kvetu používajte hnojivá s vyšším obsahom fosforu.

Veľmi zaujímavou a intenzívne diskutovanou témou je spätný rez trvaliek a podpora ich opätovného kvitnutia. Ukazuje sa, že veľké množstvo druhov pozitívne reaguje na spätný rez počas leta  a opätovne zakvitá. Platí to nie len pre dlho kvitnúce druhy, ktoré podporíme v bohatosti kvetu, ale i pre druhy, ktoré už odkvitli a nových kvetov by sme sa u nich nedočkali. V tomto smere prebehlo v uplynulých rokoch niekoľko pokusov. Výsledkom bolo vyvinutie špeciálnych zmesi trvaliek pre verejné priestranstvá , ktoré vyžadujú spätný rez.

Samostatnou kapitolou sú remontantné trvalky, s prirodzeným opätovným kvitnutím. Často tu nájdeme jarné skalničky ktoré opäť zakvitajú na jeseň, napríklad trávnička prímorská - Armeria maritima.

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť