Pestujeme čemerice už 9 rokov

billboard

Čemerice – Helleborus sú v Slovenských trvalkách nielen srdcovou záležitosťou, ale i pestovateľskou špecialitou. Ubehlo 9 rokov od doby, kedy sme zasadili prvých 250 kusov týchto prekrásnych rastlín. V druhom roku to už bolo 1500. Každým rokom počet stúpal, pričom sme neustále rozširovali aj ich sortiment.

Čemerice sú nežné kvety, ktoré sú v záhrade pri správnych podmienkach takmer nezničiteľné. Bohužiaľ pri ich komerčnom pestovaní sa traduje presný opak. Ide o náročnú a finančne nákladnú kultúru, ktorá vyžaduje veľkú trpezlivosť. Ak chceme napríklad dosiahnuť špičkové kvitnúce rastliny musíme kultúru začať plánovať už minimálne 30 mesiacov pre predpokladaným predajom. Pre porovnanie za túto dobu je možné väčšinu letničiek či trvaliek vypestovať 5-10 krát. My však radi prijímame náročné výzvy. Za dobu odkedy sa venujeme ich pestovaniu sme získali veľké množstvo cenných poznatkov a skúseností. No napriek bohatým skúsenostiam a našej snahe predvídať, občas nastane situácia kedy sa musíme pokoriť prírode. Extréme chladná a dlhá zima na prelome rokov 2016 a 2017 nám dala krutú príručku. Prišlo k obrovským stratám rastlín a tie, ktoré prežili boli z väčšej časti nepredajné. Deprimovaní z neúspechu a nemalej finančnej straty sme zvažovali ako ďalej. Napriek tomu sme sa nevzdali prehodnotili sme situáciu, nadviazali nové kontakty s poprednými pestovateľmi v zahraničí a rozhodli sme sa pokračovať.

V ponuke nájdete viac ako 30 noviniek. Okrem klasickým čemeríc s jednoduchým kvetom, žiadaných plnokvetých sme pridali aj vzácne anemonkovité. Farebná škála je mimoriadne pestrá od bielych, ružových, purpurových cez po neobvyklé oranžovo ružové, čierne, zelené až po sýto žlté. Predaj nových výpestkov sme spustili začiatkom zimy tak aby ste sa z ich kvetom mohli tešiť už skoro na jar. Kultivary 'Candy Love', 'Emma' a klasická Helleborus niger sú s množstvom pukov a kvetuschopné už pred Vianocami. Postačí ich umiestniť do teplejšieho interiéru aby sa kvety plne rozvinuli. Počas sviatkov si tak môžete vytvoriť trendovú dekoráciu. Po splnení účelu je možné rastliny vysadiť do záhrady. Počas zimy sa nemusíte obávať čemerice vysádzať, pokiaľ nie je zamrznutá pôda. Ich korene totiž veľmi intenzívne rastú práve za chladného počasia. Uškodiť im môžu iba silné holomrazy, nakoľko ide o stálozelené rastliny. Vtedy je vhodné ich zakryť lístím, čečinou alebo netkanou textíliu. To platí pre rastliny vysadené vo voľnej pôde i tie ktoré budeme zimovať v kvetináčoch.

Celú ponuku nájdete tu ˃ ˃

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť