Pôvabné tanečníčky - DCÉRY VETRA

billboard

Anemonky, veternice, sasanky …. ľahko rozpoznateľné a výrazne kvitnúce trvalky, ktoré poznáme už z diaľky. Japonské veternice sú tou najlepšou dominantou jesenných záhonov!

Rod veterníc pozostáva zo 120 druhov rôzne kvitnúcich trvaliek s vitálne sa rozrastajúcimi koreňmi. Prirodzene sa vyskytujú v Európe, v Amerike aj v Ázii. Sú príbuznými poniklecov a pečeňovníkov. Názov Anemone je pôvodom grécke slovo, ktoré znamená vietor. Ten, vďaka ktorým sa šálkovito otvorené kvety na dlhých stonkách vždy vášnivo roztancujú...Ich tanec pokračuje aj po odkvete, kedy hlávky nažiek zahalené do vzdušných, bielych, cukrovú vatu pripomínajúcich chumáčov odveje vietor. A tak naďalej šíria krásu a svoje divadelné umenie - pôvabné tanečníčky, ´Dcéry Vetra´.


Jesenné veternice

Menej rozšíreným, avšak čoraz viac používaným druhom vo výsadbách sú vysoké, na jeseň kvitnúce anemonky (Anemone hupehensis). Známe je aj pomenovanie japonské (Anemone hupehensis var. japonica)...Pravdou je, že pochádzajú z Číny. Tam sa prirodzene vyskytujú na trávnatých svahoch a okrajoch vodných tokov v horských oblastiach.

Dávni bádatelia objavili veternicu v jej domovine a následne bola kultivovaná v ďalekom Japonsku medzi záhradníkmi po generácie, stovky rokov. Možno práve preto sa udomácnil názov japonské veternice. Do našich európskych končín ju priviezol Robert Fortune v roku 1844. Objavil ju v Šanghaj-i na miestnom cintoríne.

Anemone hupehensis pochádza z provincie Hubei zo Strednej Číny. Dorastá do výšky 90 až 120 cm v čase kvitnutia a pokiaľ sa jej lokalita umiestnenia v záhrade páči, môže sa stať mierne invazívnou. Je základným kameňom pre hybridizáciu a tvorbu rôznych variant veterníc, bielej, bledoružovej, tmavoružovej, fialovej farby od výšky 35 až 120 cm. Niektoré sú dokonca dvojfarebné. Tie najpozoruhodnejšie japonské veternice existujú nielen s jednoduchým kvetom, ale aj s dvojitým kvetom resp. plnokveté, s rôznou štruktúrou a zvlnenými, našuchorenými lupeňmi.

Pestovanie jesenných veterníc

Vhodné umiestnenie je dôležitou podmienkou pre ich úspešné pestovanie. Potrebujú vyváženú, humóznu, na živiny bohatú pôdu, ktorá príliš nevysychá. Vhodné sú stanovištia pod korunami stromov, pri vysokých múroch alebo pri budovách. Pri umiestnení do otvorených plôch sa im bude dariť vo väčších skupinách spolu s inými trvalkami v zapojenom poraste, ideálne zavlažovanými kvapkovou závlahou.

Stáva sa, že sa veternice cítia výborne a dávajú to najavo intenzívnym, až invazívnym rastom do okolia. Na jar stačí zmenšiť trvalku - rýľom preseknúť - oddeliť časti vláknitého výbežkatého koreňa. Ak nie je na nové, oddelené trvalky miesto vo vašej záhrade, podarujte ich...Zbavíte sa nechceného a obdarovaného to poteší:). Pokiaľ je oddelený trs koreňov ponechaný v kvetináči približne jeden rok, kedy sa rastlina stabilizuje, v novej výsadbe bude vynikať a lepšie sa adaptuje.

Zaujímavé kultivary veterníc

Séria Fantasy (´Red Riding Hood´, ´Pocahontas´, ´Cinderella´, ´Jasmine´ , ´Belle Vision´…) sa nesie v rozprávkovo kompaktnom raste, nemá tendenciu pôsobiť invazívne a má v porovnaní s inými ružovými japonskými veternicami pozoruhodne nízky vzrast, len 45 cm počas kvitnutia!



Podobne nízke a nerozrastajúce sa veternice sú zo série ´Pretty Lady´ (´Emily´, ´Susan´, ´Maria´, ´Julia´) s výškou počas kvitnutia len 35 cm. Vhodné sú preto nielen do záhradných záhonov, ale aj do črepníkov a mobilných výsadieb.


Neuveriteľne bohato kvitnúca je Anemone ´Fall in Love Sweetly´. Ľahko sa do nej zamilujeme.. S výškou 60 cm a tmavoružovými dvojitými kvetmi sa stáva dominantou počas jesenných, upršaných dní.


Len o kúsok vyššími sestrami (výška do 65 cm) sú anemonky z rady ´Swan´ Dainty´, ´Ruffled´, ´Wild´)  - labutie veternice s jednoduchým kvetom. Nezvyčajné melírované spodné lupene znásobujú estetický pôžitok bielych hlávok tancujúcich vo vetre.


Obľúbený kultivar ´Prinz Heinrich´ patrí k cyklámenovým anemonkám s dvojitými kvetmi. Dorastá do výšky 80 cm a vo výsadbe kraľuje od neskorého leta do októbra.


S bohatým kvitnutím dvojitých kvetov prichádza aj kultivar ´Pamina´. Pýši sa výraznou ružovou farbou so žltým stredom, rastie kompaktnejšie, nemá tendenciu sa rozrastať a obťažovať blízku výsadbu, výška v kvete býva 80 cm.

 

A. ´Andrea Atkinson´ je biely súrodenec predošlého kultivaru. Výška 90 cm.


A. ´September Charm´  - šarmantná septembrová princezná s výškou 90 cm a jednoduchými bledoružovými kvetmi.


A. ´Lorelei´ je nežný bledoružový kultivar s jednoduchým kvetom a výškou cca 100 cm.


  

Vďačné kombinácie s inými trvalkami, trávami a krami

Súčasne kvitnúce sú jesenné astry ( napr. Aster ´Jenny´), hadovníky (Persicaria), verbeny a pokaziť sa nedá ani vzájomná súhra s okrasnými trávami ako Panicum, Pennisetum, Miscanthus, Carex, Imperata, Hakonechloa, Anemathele, Calamagrostis ….

Nádherne pôsobí v kontraste červených listov škumpy (Cottinus coggygria ´Royal Purple´), tavolí, Physocarpus opulifolius ´Red Baron´, svíbov ( Cornus ´Midwinter Fire´, Cornus kousa ´Milky Way´)  zeleno oranžových listov Amsonie, či rôznych kultivarov japonského javora (napr. Acer p. ´Sangokaku´).


Jarné veternice

Veternica lesná (Anemone sylvestris), patrí k našim domácim, prirodzene sa vyskytujúcim druhom rastlín v prírode (pozor, vo voľnej prírode na Slovensku patrí k potenciálne zraniteľným druhom). Pre obľúbenosť jej intenzívneho kvitnutia počas jari si svoje miesto našla aj v kultúre, a je súčasťou takmer každej predzáhradky, záhradky a mnohých verejných výsadieb.



Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť