Plamienky - láska na prvý pohľad!

billboard

Vykúzlite si záhradu plnú bujne kvitnúcich popínavých rastlín v širokom sortimente farieb a tvarov kvetov. Takéto kúzlo dokážu iba úžasné popínavky nesúce iskrivý názov plamienok - Clematis.

Čo je to Clematis?

Clematis má v slovenčine výstižné meno – plamienok (klematis).  Je to popínavý ker, ktorý každoročne kvitne. Ovíja sa do výšky po rôznych oporách a jeho kvety svietia ako plamene sviežimi farbami na pozadí zelených listov.

Z našich záhrad poznáme hlavne veľkokveté plamienky, ktoré kvitnú rôzne od leta do jesene. Rod Clematis má však veľké množstvo ďalších druhov. Niektoré rastú i voľne v prírode a chodíme okolo nich bez povšimnutia, pretože nemajú také pútavé kvety ako známe veľkokveté odrody a hybridy. 


ZÁKLADNÉ SKUPINY PLAMIENKOV

Rod Clematis sa skladá z 300 rôznych druhov rozdelených do 12-ich základných kategórií. Pre lepší prehľad je osožné vedieť aspoň o štyroch.

Základné skupiny plamienkov, ktoré sa odlišujú intenzitou rastu, obdobím kvitnutia, tvarom kvetu a schopnosťou rásť do výšky:

  1. plamienky veľkokveté (a ich hybridy)

  2. plamienky botanické (horské, tangutské, alpské) 

  3. plamienky skupiny Atragene

  4. plamienky bylinné

1.  Plamienky veľkokveté sú známe z okrasných výsadieb pre nápadnosť kvetov. Ide o veľmi obľúbené a ľahko rozpoznateľné popínavky - sú vhodné do záhrad ku plotom, i do hlbokých črepníkov na terasy a balkóny. Výška, do ktorej sú schopné vyrásť býva 1,5 až 3 metre. Vrcholom kvitnutia sú najmä letné mesiace a častokrát po spätnom strihu opäť kvitnú.

Tieto druhy majú ploché jednoduché, poloplné alebo plné kvety s priemerom 8 až 20 cm. Vyrastajú na tohtoročných výhonoch. Zaujímavosťou je, že odrody s poloplnými a plnými kvetmi majú pri opakovanom kvitnutí väčšinou už len jednoduché kvety. 

REZ VEĽKOKVETÝCH PLAMIENKOV

Na jar, pred pučaním, sa zrežú sa všetky minuloročné výhonky až po pár zdravých, dobre vyvinutých pazušných púčikov 15 – 30 cm alebo 50 až 100 cm nad povrchom pôdy. Výška rezu, ktorú treba dodržiavať, sa líši u každého kultivaru. Staršie plamienky príliš nestriháme, len odstraňujeme suché výhonky.

Plamienok - jednoduchý veľký kvet, C. 'OMOSHIRO'

Plamienok - poloplný kvet, C. 'Andromeda'

Plamienok - plný kvet - C. 'Belle of Woking'



2. Plamienok botanický (horský, alpský a tangutský) sa vyznačuje vitalitou rastu do výšky - dokáže sa vyšplhať 8 až 10 m vysoko. Kvitne počas jari, býva úplne mrazuvzdorný a početnosťou kvetov sa mu žiadna iná popínavá rastlina nevyrovná.

Najznámejšie z botanických klematisov sú Clematis montana, Clematis tangutica a Clematis alpina.

Plamienok horský – Clematis montana

 Clematis montana pochádza z himalájskych pohorí. Je to pomerne bujne rastúca popínavá rastlina, ktorá každý rok zhadzuje listy. V máji až júni má množstvo drobných kvietkov. Kultivar 'Freda' má výrazne ružové, asi 6 cm široké kvety. Purpurový nádych majú aj mladé stonky. Listy sú jemne chĺpkaté. Tento druh má nízke nároky na zloženie pôdy a dobre sa mu darí aj vtedy, keď ho vysadíme k stene orientovanej na severnú stranu. U nás je úplne odolný voči mrazu.

   

Plamienok tangutský - Clematis tangutica 

Clematis tangutica pochádza z Tibetu a Mongolska. V priaznivých podmienkach dorastá do výšky 3 m. Vyznačuje sa bohatým kvitnutím od mája do júna. Má žiarivé, drobné zvončekovité žlté kvety. Ak sa mu darí a má dobré stanovište,dokáže zakvitnúť ešte druhýkrát na jeseň. Veľmi dekoratívne sú v jesenných a zimných mesiacoch plody - odhalené perovité nažky. 

Krása kultivaru 'Golden Tiara'je výnimočná. Kvety sú sprvu zavreté ako malé lampášiky, potom sa roztvoria a ukážu bordový stred korunkového kvetu.


Clematis alpina 'Pink Swing' - plamienok alpský

Clematis alpina 'Pink Swing' je výnimočný plamienok alpský. Má zvončekovitý plný kvet. Ten dosahuje priemer až 12 cm a čo je veľkým potešením - ide o remontantný, čiže opakovane zakvitajúci plamienok. Jednotlivé kvety majú krémovo-ružovú farbu, tyčinky sú žlté. Kvitne na konci jari a neskôr v závere leta. Listy sú sýtozelené a dekoratívne, veľké 18 až 20 cm. Potrebuje stojacu oporu, treláž, pergolu, štrukturovaný múr alebo pletivo, po ktorom sa môže popínať. Bez vyviazania je ale zaujímavou pôdopokryvnou rastlinou. Otcom kultivaru C. 'Pink Swing' je známy Szczepan Marczyński, ktorý ho na trh uviedol v roku 2012. 

REZ BOTANICKÝCH PLAMIENKOV

Vačšina kvitne na výhonoch z predchádzajúceho roka. Tieto sa nerežú vôbec. Ak je to nutné, stači strihať len mierne pre podporu rastu a zmladeniu celej popínavky. 


3. Plamienky bylinné - prekvapenie z ríše týchto oslnivých krov nám prináša nízka, niekedy aj vzpriamene rastúca verzia, ktorá sa však stále dokáže čiastočne popínať o svoje blízke okolie. Bylinný Clematis skôr pripomína malý ker alebo trvalku. Pestuje sa v črepníkoch i vo voľnej ploche. Je menej rozšírený, no každopádne má pestovateľom čo ponúknuť. Na jednom stanovišti vydrží mnoho rokov a vegetačný cyklus sa podobá bežným trvalkám. Najznámejšie bylinné plamienky sú Clematis integrifolia a Clematis recta.

Plamienok bylinný - Clematis integrifolia

REZ BYLINNÝCH PLAMIENKOV

Ich životný cyklus sa viac podobá na trvalky, preto aj rez stačí vykonať na jar pred pučaním, kedy je zjavná suchá a odumretá nadzemná časť plamienku.

V nasledujúcom blogu sa dočítate všetko o výbere vhodného miesta na výsadbu, postup výsadby a zaujímavosti zo sveta plamienkov.

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť