PLAMIENKY - VÝSADBA, MIESTO V ZÁHRADE, REZ

billboard

Návod sa správny výber miesta, postup pri výsadbe mladej rastliny, zaujímavosti o kvetoch, rezy klematisov podľa skupín.

ZAUJÍMAVOSTI O PLAMIENKOCH, O KTORÝCH STE PRAVDEPODOBNE NEVEDELI

Variabilita v tvare a farebnosť kvetov sa stala vášňou mnohých záhradkárov, pestovateľov i šľachtiteľov. Kým vznikne nový kultivar súci pre trh, musí si prejsť dlhou a strastiplnou cestou hybridizácie, ktorá trvá 15 a viac rokov.

Že sú klematisy obľúbené najmä pre nápadné kvety, je samozrejmé. Veľkou výhodou je, že mnohé z nich sú dekoratívne aj po odkvitnutí. Vďaka ozdobným súplodiam, nadýchaným chumáčikom, sa držia na vetvičkách celú zimu a na oploteniach a altánkoch pôsobia páperovou štruktúrou. Suché plody sa využívajú ako aranžovací materiál do suchých dekorácií.

             


NÁVOD NA VÝSADBU NAJKRAJŠIEHO PLAMIENKA

  • základné predpoklady pre ideálne stanovište:

  1. vlhká, hlboká a výživná pôda

  2. blízkosť opory (stena, múr, treláž, pletivo, pergola, altánok, prístrešok)

  3. chránený koreň pred priamym slnkom a zároveň dostatok slnečných lúčov pre kvitnúcu časť rastliny

Mladý klematis vyžaduje podmienky, ktoré zodpovedajú miestu jeho pôvodu (Čína, Mongolsko). Tieň a vlhko pre dolnú časť rastliny a dostatok slnka pre nadzemné časti plné kvetov. Pôda musí byť primerane vlhká a priepustná, nie zamokrená. Odporúča sa zemina bohatá na humus, nie však príliš kyslá. Zásadou úspešného pestovania plamienkov v záhrade je spoločná výsadba s trvalkami a nízkymi krami, ktoré pokryjú pôdu v ich okolí. To zabráni prehrievaniu koreňov slnkom, na čo sú plamienky citlivé. 

Plamienky vyžadujú oporu, po ktorej sa môžu ovíjať. Postačí im predmet voľne stojaca (obelisk, kovový, drevený oblúk) i upevnená o stenu (drevené treláže, hrubšie pletivo). Sú vhodné na popnutie altánov, pergol, garážových prístreškov. Nižšie odrody sa môžu posadiť i do záhonu trvaliek a priviazať o bambusové tyče. 



PLAMIENOK - POSTUP VÝSADBY V ZÁHRADE

Koreň novej rastliny sadíme približne 30 cm od múru, plotu a ostatnej výsadby. Korení hlboko, preto musí byť výsadbová jama dostatočne veľká a báza koreňa zapustená v úrovni záhonu.  

Aby sa zamedzilo hromadeniu nadmernej vlhkosti a predišlo sa hnitiu koreňa, zhotovíme v jamke drenážnu vrstvu. Dno jamy vyplníme asi 10 cm-ou vrstvou štrku. Na drenážnu vrstvu nasypeme zmiešanú záhradnú zeminu s kompostom (môže byť aj granulovaný). 

Skôr, než plamienok posadíme, dôkladne ho polejeme. Po vybratí z plastovej nádoby/črepníka ho šikmo vložíme do stredu jamy. Výhonky a podporná tyč musia smerovať k opore. Po zasadení a zasypaní zeminy plamienok znovu polejeme. Pretože má rád pri koreni polotieň až tieň, k plamienku doplníme nízke trvalky (napr. Heuchera 'Blondie', Heuchera 'Lime Marmalade', Carex foliosissima), malé okrasné kry alebo popínavé ruže.

                                               

  




PLAMIENKY V NÁDOBÁCH A ČREPNÍKOCH

Pre nádoby sú vhodnejšie kompaktne rastúce nízke kultivary. Odporúčame voliť plamienky s výhonkami dlhými najviac 2 metre. Ak si vyberiete z ponuky dostupných kultivarov (Clematis 'Multi Blue', Clematis 'Ivan Olsson', Clematis 'Blue Light' a Clematis 'Westerplatte') budete sa tešiť z krásnych kvetov tejto dreviny aj na menšom balkóne, v átriu i na terase. 



VÝBER VHODNEJ MOBILNEJ NÁDOBY JE ZÁKLAD

Nádoba by mala byť štýlovo, materiálovo aj farebne vhodná do zvoleného prostredia. Samozrejme, najdôležitejšie je, aby bola dostatočne priestranná pre korene tejto rastliny.

Odporúča sa vybrať aspoň 20L nádoby, najviac ideálne sú však s objemom 50L. Ak vám objem nádob nič nehovorí, odporúča sa hĺbka a šírka nádoby aspoň 50 cm.Spolu sa môžu pestovať až tri rastliny. Vo väčšom množstve bude aj výsledný efekt veľkolepejší. Na dno nádoby treba dať vždy drenážnu vrstvu z keramzitu (štrk je príliš ťažký) a použiť substrát pre pestovanie balkónových rastlín. Nezabudnite, že rastlina sa vysádza asi o 5 cm hlbšie než rástla v pôvodnom črepníku.


 

UMIESTNENIE MOBILNEJ NÁDOBY

Ideálne je pre tieto rastliny slnečné miesto alebo polotieň, vždy v závetrí. V úplnom tieni sa plamienkom nedarí a málo kvitnú. Opačný problém je prehrievanie črepníka. Nádoba sa teda za žiadnych okolností nesmie prehrievať. Koreň musí byť vo vyvážených teplotných pomeroch a kvitnúca časť zas na plnom slnku.

  



AKO SPRÁVNE STRIHAŤ PLAMIENOK?

Plamienky potrebujú zostrih, aby opätovne kvitli. Dajte si však pozor nato, aký druh plamienka máte.

Aby plamienky každoročne pekne kvitli, je nevyhnutný ich pravidelný zostrih. Pretože v posledných rokoch boli mierne zimy, odborníci ho odporúčajú urobiť neskoro na jeseň. Strihať ich ale môžete ešte aj v  marci. Neskorší termín strihu je vhodný najmä v  chladnejších oblastiach, pretože sú jeho výhonky chránené počas celej zimy pred tuhými mrazmi. Nevýhodou je to, že rastlina už časť svojej energie spotrebovala na tvorbu nových púčikov aj výhonkov a väčšina záhradkárov má problém so strihaním čerstvo pučiacich výhonkov. Napriek tomu plamienok ostrihajte, spätný rez zmladí rastlinu a plamienok bude bohato kvitnúť.

REZ PLAMIENKOV PODĽA TROCH SKUPÍN

1. skupina: sem patria malokveté botanické druhy (Clematis montana,Clematis alpina a Clematis macropetala), týka sa to odrôd ktoré kvitnú na výhonoch z predchádzajúceho roka. Tieto sa nerežú vôbec, alebo ak je to nutné tak len mierne, pre podporu rastu a zmladeniu. 



2. skupina: sem patria veľkokveté odrody, ktoré začínajú kvitnúť začiatkom mája až júna na minuloročných výhonoch. Vykonávame ľahký rez, u starších rastlín striháme vo výške 100 až 120 cm od základne a u mladších rastlín max.do výšky 70 cm.

Zaraďujeme sem napr. Clematis 'Duchess of Edinburgh', Clematis 'Belle of Woking', Clematis 'Grunwald', Clematis 'Krolowa Jadwiga'. 



3.skupina: patria sem neskôr kvitnúce druhy, ktoré kvitnú na nových výhonoch od konca júna. Pri nich sa vykonáva silný rez 20 až 25 cm nad zemou. Zaraďujeme sem Clematis viticella, Clematis tangutica alebo Clematis jackmanii.

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť