Kráľovná medzi okrasnými krami (časť 1)

billboard

Vytrvalo kvitnúca, na pestovanie nenáročná, tŕnitá a dlhoveká (až 80 rokov sa dožívajúca) krovitá drevina, všeobecne známa každému z nás...Z historického hľadiska jedna z najstarších v záhrade pestovaných a kultivovaných okrasných rastlín. Je postavená na najvyššej pozícii v obľúbenosti pestovania u staršej generácie. Mladšia sa obáva, že je na pestovanie náročná. Opak je pravdou. Aby RUŽA bola krásna, zdravá, prosperujúca a robiaca záhradu skvostnou, stačí naozaj málo. A aké je to málo? Nech sa páči, smelo čítajte!

Základom je prehľad

Pri dnešnej nesmierne bohatej ponuke okrasných ruží je dobré vedieť aspoň elementárne informácie. Uľahčuje to následný výber odrody, voľbu vhodného stanovišťa, použitie v kombinácií s inými rastlinami, napokon, aj samotnú starostlivosť a správny rez.

Ruža, kvetom okrasná drevina, môže mať divoký, čiže prírodný pôvod alebo kultúrny, šľachtením upravený. Krovité ruže nájdeme v širokej škále výšok. Od nízkych, rastúcich iba 20 cm nad zemou, až po vysoké, dosahujúce 5 metrov. Popínavé ruže vyrastú od 2,5 metra až do výšky úctyhodných 15-ich  metrov.

Ruže majú pevný, kolovitý koreň, lístky lesklé, so zúbkovitým okrajom a kvety obojpohlavné, hmyzoopelivé. Rastú každoročne na letorastoch, čiže jednoročnom dreve, a preto je nevyhnutný aj každoročný rez.

Pre ľahšiu orientáciu v kultúrnych ružiach poslúži informácia z historického aspektu, a teda podľa obdobia šlachtenia. Odrody existujúce do roku 1867 sa považujú za historické (napr. Madame Boll, Fritz Nobis,Pink Grootendorst) a od tohto roku za moderné (napr. 'Großherzogin Luise®')´.



Záhradné ruže podľa vzrastu, charakteru a habitusu

Mini ruže_Zwergrosen - nizučké, kompaktné kríky do výšky 50 cm, bohato a neustále nakvitajúce. Najčastejšie sa používajú do menších záhrad, skaliek a do nádob na balkóny a terasy. Vhodné je ich kombinovať s ružami vyšším ako predsadbu alebo spolu s trvalkami.


Pôdopokryvné ruže_Kleinstrauchrosen - plazivé a poliehajúce odrody rastúce do výšky max.60 cm, s funkciou pôdneho pokryvu. Vyniknú vo väčších plochách, svahoch, suchých múrikoch, ale aj v mobilných nádobách.


Mnohokveté, záhonové ruže_floribundy_polyantky_Beetrosen - od 50 do 100 cm vysoké, tvoria základnú kostru v okrasných výsadbách, kvety rastú v skupinách na jednej stonke. Kombinujú sa s okrasnými krami, trvalkami, či s inými typmi ruží.


Veľkokveté ruže_čajohybridy_Edelrosen - výška od 70 do 100 cm, vrchol šľachtenia demonštrujúci krásu a veľkosť kvetu, mnohokrát nádherne aromatického. Stonka nesie jeden kvet, preto sú tieto ruže vhodné do záhonov i na rez. Radíme sem tzv. grandiflory - veľké ušľachtilé kvety ruží môžu byť na stonke vo väčšom počte ako jeden.


Kríkové ruže_sadové ruže_Strauchrosen - mohutnejšie krovité ruže do výšky od 1 do 2 metrov. Môžu byť použité ako solitérne kry, no vhodné je rovnako kombinovať ich s inými krami, vyššími trvalkami.


Popínavé ruže_Kletterrosen - climbery a ramblery

Climbery sú klasické šľachtené popínavé ruže dorastajúce od 2,5 do 3-och metrov. 

Rambler - divoká ruža s popínavým charakterom a mohutným rastom niekedy až 8 a viac metrov vysoko.


Stromčekové a kaskádové ruže_ruže na kmienku štepené na planej ruži navrúbľované ušľachtilými, kultúrnymi odrodami. Možných typov je preto neobmedzené množstvo (plazivé, až k zemi - kaskádové...).


Ak sa chcete dozvedieť viacero tipov a zaujímavostí o ružiach, prezrite si druhú časť blogu Kráľovná medzi okrasnými krami (časť 2)

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť