Kde sa vzala, tu sa vzala............ECHINÁCEA

billboard

Je veľmi obľúbená, často vysádzaná, liečivá, atraktívna v záhonoch, vytrvalo kvitnúca trvalka nenáročná na pestovanie. Ružová princezná, v češtine známa ako třapatka, v angličtine ´Purple Coneflower´.

Odkiaľ sa k nám dostala? Odkiaľ pochádza jej meno? Kedy sa začal BOOM v tvorbe jej kultivarov a ktoré z nich sú najzaujímavejšie? Aký míľnik spôsobil tak intenzívne kríženie a šľachtenie tejto krásky? Čo potrebuje k životu, aby sa jej darilo?

Prečo sa stáva, že niekedy zo záhonu skrátka echinácey vymiznú?

Na všetky otázky máme odpovede, želáme príjemné čítanie!

Echinacea purpurea je nádherná ružová američanka - pochádza z juhovýchodnej USA. Bola objavená v roku 1699 európskymi bádateľmi. Zaslaná priamo do Anglicka reverendom Johnom Banisterom, ktorého delegovali na štúdium Americkej fauny a flóry, si získala veľmi rýchlo obľúbenosť nielen pre svoje nápadné kvety, ale aj pre svoje liečivé účinky.

Názov Echinácea je pôvodom z latinského slova ´echinos´, čo doslova znamená ježovka. Toto pomenovanie vychádza z nápadnej podoby pichľavého stredového terča echináceí, ktorý nám môže ježovky pripomínať.

Oficiálne sa začalo pracovať na jej krížení a tvorení nových kultivarov v 60-tych rokoch 20-teho storočia v Nemecku. Popularitu získala o dve desaťročia neskôr, keď bol na trh uvedený kultivar, ktorý je najrozšírenejším aj v našich končinách, a ním je ´Magnus´. 

V roku 1998 získal ocenenie ako Trvalka roku od Trvalkovej asociácie (Perennial Plant Association). V tomto období bola na trhu známa ešte aj jej bielo-kvitnúca príbuzná  a niektoré žlto-kvitnúce základné druhy (napr. Echinacea paradoxa, foto dolu).

Explózia v zázračnom tvorení nových štruktúr i farieb echináceí započal rokom 1997. Holanďan Jan van Winsen z Warmondu náhodne objavil plné, takmer guľaté kvety tejto krásky vo svojich veľkých poliach echináceí určených na rez. Zázrak vo svete trvaliek sa zrodil a v spolupráci so špecialistom Marcom van Noortom (Holandsko)  vznikol nádherný kultivar s názvom ´Razmatazz´ v roku 2003. Má úplne oblý, pomponelovitý kvet bez stredového disku.

Novinka sa stala hitom a viedla ku stvoreniu mnohých ďalších plnokvetých echináceí.


Holanďan Marco van Noort pochádza z pestovateľskej rodiny, ktorá už po tri generácie produkuje cibuľky tulipánov, narcisov a množstvo iných okrasných rastlín, medzi nimi aj echináceí. V súčasnosti je Marco držiteľom viacerých patentov na ich produkciu a radíme ho k dôležitým osobnostiam pestovateľskej obce. Prináša starostlivo pestované a kvalitné selekcie.

Za zmienku stoja selekcie z rady ´Summer´s mohutnými a vytrvalo nakvitajúcimi kvetmi, rovnako ´Spider´ - s tzv. pavúčimi, tenkými okvetnými lupienkami, či plnokvetá seleckia ´Eccentric´.

Horúcimi novinkami posledných rokov je  E. ´Green Twister´ - so zeleným okrajom listu a ružovým stredom (spontánne zmutovaná na poliach E. ´Magnus´) a úžasne žiarivá cyklámenová E. ´Delicius Candy´.

Nádherná selekcia pochádza od ďalšieho holandského pestovateľa:  Jelle van den Haak  (Andijk) v roku 2012 uviedol sériu SunSeekers- nízke, priližne 50 až 60 cm vysoké echinácey s margarétkovými kvetmi výrazných, i pastelových odtieňov. Patentom chránené sú od roku 2017.



Vráťme sa ale späť k momentu, kedy existovali len ružové biele a žlté echinácey... Kedy teda paleta s farbami a štruktúrami tejto trvalky zažila doslova explóziu a maliari z nej začali tvoriť horlivo, s nadšením a s veľkými úspechmi ?

Významným krokom v množení atypických echináceí bolo vyskúšanie teórie Ronalda McGregora o medzidruhovom krížení. Práve vďaka praktickému testovaniu jeho hypotéz sa Dr. Jimovi Aultovi (Chicagska botanická záhrada) podarilo v roku 2003 vytvoriť prvé oranžové a pastelové farebné odtiene, ktoré vznikli kombináciou ružovej echinácey (E. purpurea) so žltou (E. paradoxa). (foto)

Krížené boli aj E. angustifolia a E. tennesseensis. Testovaním sa ukázalo, že najviac odolné a vytrvalé sú krížence s E. purpurea.

Pre obľúbencov noviniek vo svete trvaliek je známa spoločnosť Terra Nova Nurseries. Táto sa zamerala na selektovanie intenzívnych farieb spolu s pestovateľom Arie Blom-om, aj na plnokveté formy.

Pre zaujímavosť,  Arie Blom je úspešným držiteľom patentu kultivarov v rokoch

2008 Pink Shuttles, Avalanche, Coconut Lime, Pink Double Delight, Pink Sorbet, 

2009 Meringue, MilkShake

2010 Hot Papaya

2012 Marmalade, Raspberry Truffle

2013 White Double Delight, Guava Ice, Southern Belle

2014 Butterfly Kisses, Purple Emperor, Julia, Honeydew, Cleopatra

Od roku 2003 bolo na trh uvedených počas jedného roka minimálne 5 nových kultivarov a niektoré z nich boli naozaj bizarné. (foto E. Doubledecker/Doppelganger). 

Aby sme si vedeli predstaviť, aký veľmi je rod echináceí obľúbený - patrí do prvej desiatky byliniek a botanických druhov predávaných v Spojených štátoch. Globálne zaberá až 9% z podielu predaja celosvetového trhu s bylinkami (predáva sa najmä kvôli liečivým účinkom).

Ďalšou pozoruhodnou selekciou sú echinácey so zelenými okvetnými lupeňmi. Napríklad E.´Green Jewell´ / podobný aj ´Real Green´patrí k nevšedným raritám vo svete trvalkových záhrad.

Tieto skvostné trvalky obdivujeme pre ich nenáročnosť. Keď posadíme jednu, ľahko  prepadneme ošiaľu a bez nového kultivaru z obchodu jednoducho neodídeme.

Prečo sú tieto trvalky obľúbené?

-majú rady teplé až horúce letá (súčasná zmena klímy je tvrdou skúškou pre viaceré druhy, tieto však bezpochyby obstoja!), dostatok priameho slnka

-znesú bežné záhradné pôdy s dostatkom živín, dostatočne oddrenážované

-ideálne pH pôdy je 6 až 7 

-patria k tolerantným trvalkám voči suchu

-stačí im bežný prísun vody (okrem dlhopretrvávajúceho obdobia sucha)

-kvety sa objavujú v letných mesiacoch a nakvitajú až do prvých mrazov

-sú nádherné v živých kyticiach

-odkvitnuté kvety sa môžu odstraňovať, ponechané však budú dopĺňať  záhradu svojou štruktúrou v zimných mesiacoch

-nevyžadujú si veľa starostlivosti - odumretú rastlinu stačí zostrihať na jar

-sú dostatočne odolné mrazom v našich lokalitách



Aké poznáme zaujímavé kombinácie s inými trvalkami a trávami?

Trvalky + echinácea:

Allium ´Millenium´

Echinops sp.

Eryngium sp.

Aster sp.

Agastache sp.

Gaura sp.

Gypsophylla sp.

Sedum telephium, Sedum spectabile

Salvia sp.

Calamintha nepeta spp. nepetoides

Rudbeckia f. Goldsturm

Physostegia virginiana

Perovskia atriplicifolia

Helenium sp.

Monarda sp.

Liatris sp.

Verbena bonariensis

Linum sp.


Okrasné trávy + echinácea

Festuca sp.

Pennisetum sp.

Panicum sp.

Stipa sp.

Anemanthele ´Sirocco´

Molinia sp.

Calamagrostis sp.

Carex sp... a mnoho, mnoho ďalších...

Úskalia explózie tvorby nových kultivarov

Ako to vo svete býva, krása živých kvetov netrvá večne… Boom v tvorbe noviniek si vyžaduje svoju daň, a napriek množstvu odolných a overených kultivarov sa môže ľahko stať, že práve ten jedinečný kúsok, ktorý nás tak ohúril, nebude na ďalší rok úplne rovnaký, pevný, farebný…. Dôvodom môže byť necertifikovaný kultivar, či spontánny kríženec priamo od pestovateľov, ale aj fakt, že pomer vody,  minerálov a živín v pôde je jednoducho väčší, než echinácea potrebuje (či naopak). Počas zimy môže nastať dlhodobé vlhko a v nepriepustnej pôde korene odumrú a echináceu stratíme navždy. Rovnako pretrvávajúce extrémne sucho bez doplnenia vlahy (pravdepodobne najčastejší problém v našich zemepisných šírkach) spôsobí devastáciu celej rastliny.

Echinácey potrebujú lásku, nie príliš náročnú starostlivosť, dostatok životného priestoru, slnečných lúčov a správnu dávku zrážok. Dôvodom, prečo niektoré nevytrvajú je viacero, avšak skutočnosť, že odumrú, nám dáva príležitosť vyskúšať iný, odolnejší kultivar. ;)

Všetky nami pestované echinácei nájdete tu >>>


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť