Júnové novinky s Trvalkami

billboard

Nové, svieže a dynamické kúsky do záhrad!

Pestovanie konečne začalo prinášať trvalkové „ovocie“ a naša škôlka je plná zaujímavostí a farieb!

novinky


Dokonalá záhrada s krásnoočkami (kráskami)

Charakteristickým znakom coreopsisu je jeho nízky vzrast, neúnavné nakvitanie od neskorej jari a jemná, vzdušná štruktúra. Akonáhle začne otvárať púčiky, môžeme očakávať záplavu kvetov po dlhé obdobie. Pravidelné strihanie odkvitnutých častí množstvo nových prírastkov podporí.

Osvedčí sa ako výplňová trvalka v okrasných záhonoch i ako zaujímavá ozdobia v mobilných nádobách balkónov a terás. Vyberte si z 5ich farieb!


Eryngium – kotúč ako húževnatá suchomilná trvalka

Ak hľadáte výrazný kúsok s perfektnou odolnosťou voči horúcim dňom, kotúč je jednoznačným favoritom. Vyrastá z jednej stonky, ktorá sa postupne rozvetvuje do nádhernej kytice oválnych modrých alebo bielych bodliačikov. Šikovní si ho môžu pestovať na rez, používať v kyticiach, ba dokonca sušiť a dekorovať závesné venčeky a aranžmány. Aj po vyschnutí si totiž zachová modré pigmenty.


Tento rok v Slovenských Trvalkách nebude núdza o úplne nové kúsky. Vzhliadnite nádherné 'Lagoon ' kultivary (rast do výšky 45-55 cm, kvitnutie na začiatku leta).

Thalictrum - žltuška

Uvažovali sme, prečo sa žltuška volá tak, ako sa volá..Tie z našej produkcie vôbec nie sú žlté.. Sú nádherne vzdušné, jemné a zaujmú bielou alebo fialovou farbou kvetov. Potrebujú vlhké, priepustné pôdy s podielom rašeliny, nevadia im ani vápenaté typy pôd. Keď odkvitnú, spodné listy začnú prirodzene žltnúť – že by preto bola žltuška žltuškou?

V našich lokalitách na území Slovenska a Strednej Európy sa vo voľnej prírode vzácne vyskytuje Thalictrum simplex, ktorá má bielo-žltkasté kvietky. To bude istotne ten pravý dôvod, prečo je Thalictrum žltuška!


Záhradu osviežia vysoké, korálkové kvety Thalictrum 'Hewitts Double ' a 'Splendide ', 'Splendide White ' (výška nad 120 cm, kvitnú v júli až v auguste) alebo našuchorené huňaté obláčiky 'Nimbus ' žltušky (výška do 120 cm, kvitnú v máji až júni).


Sedum (Hylotelephium) - rozchodník

Známe sukuletné, suchomilné trvalky rôznych výšok a farieb zažívajú doslova ošiaľ v dopyte. Niet sa čo čudovať, výborne odolávajú prudkému slnečnému žiareniu, vystačia si s nízkymi prísunom vody a ani na typ pôdy nie sú náročné.

Do záhrad ich možno vniesť ako:

-          pôdopokryvné a nízke skalničky (napr. Sedum 'Variegatum ')

-          nízke bezúdržbové extenzívne trvalky na strešné záhrady (napr. Sedum 'Blue Spruce ', Sedum 'Coral Carpet')

-          prevísajúce druhy dp svahov, skaliek alebo závesných nádob (Sedum 'Atlantis ')

-          kvitnúce trvalky nad 20 cm do súkromných i verejných výsadieb v takýchto podobách:


Campanula – zvonček

„Zazvonia“ krásnymi modrými alebo bielymi kvetmi. Existuje viacero variant a poddruhov. Vrchol kvitnutia zaplaví záhony v júni. Ideálnymi podmienkami sú slnečné až polotienisté miesta s dobre priepustnou pôdou s organickým a výživným substrátom.


Novinka dostupná o pár týždňov

Adenophora latifolia 'Gaudi Violet' - menej známa, no o to atraktívnejšia zvončeková trvalka. Nápadná najmä fialovomodrým bohatým kvitnutím skrášli priestor do neskorej vegetačnej sezóny. Dosahuje výšku 40-55 cm, vyžaduje slnečné miesta s pôdami dobre zásobovanými živinami. Kvitnutie sa dá predĺžiť pravidelným odstraňovaním odkvitnutých kvetov. Vhodná na rez do váz.

Geranium - pakost

10 pestrých možností v ponuke


Na pestovanie ide o nenáročný druh, schopný vytvoriť hustý porast v skupinách a plošných výsadbách. Spoľahlivo vyplní záhon, aj keď rastie jednotlivo. V závislosti od kultivaru sa dokáže rozrásť až do šírky 0.5 až jedného metra. Odporúčame pakosty po odkvitnutí strihať, po chvíľke sa listy obnovia  a dočkáme sa aj nových kvetov v druhej vlne. Pakosty výborne znesú aj občasné poškodenie, ak sa vstupuje do záhonu. Darí sa im v mierne vlhkých pôdach na slnku i polotieni. Vyžadujú živné, na humus bohatšie pôdy, avšak porastú aj v bežnej záhradníckej zemine. Občasná závlaha a prihnojenie počas vegetácie im pomôže.

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť