Jarný záhon v skratke

billboard

Inšpirácia jarnej kompozície v záhrade

Vo výsadbách zaujme v prvom momente farba a jas. Dôležitejšia je však rôznorodosť tvarov, výšok, premenlivosť období kvitnutia, výšková gradácia a samotná štruktúra rastlín. 

Rozumne rozvrhnuté spoločenstvá s podobnými nárokmi na svetlo a vlahu dokážu vytvoriť celoročne pestré zoskupenie na dlhé roky.  A pokiaľ sa toto zoskupenie mení každým dňom, o to väčšia bude radosť s nadchádzajúcich ročných období .. Teraz vidno prvé uponáhľané jarné krásavice, záhon obsahuje desiatky ďalších druhov.


Hneď v úvode marca vyrástli z cibúľ hyacinty, ktorých kvety som dávno odstránila. Po skorých tulipánoch a klasických modriciach začínajú udávať rytmus vznešené jemné veternice (Anemone), stredne skoré a neskoré tulipány. Poniklec (Pulsatilla) sa postupne lúči a miesto fialových kvetov zmenil svoju podobu na nežného, nepichľavého ježka.


Ozveny budúcnosti - tak by som pomenovala trvalky, ktoré na svoju slávu čakajú a pomaly sa predierajú z tmy. Sú podstatné v nastávajúcom období. V apríli tvoria dôležité kulisy a dotvárajú koncepciu zapojeného porastu.


Moja obľúbená je Euphorbia Ascot Rainbow. S pribúdajúcimi dňami zmohutnie a vydrží v perfektnej kondícii celú zimu (aj v mínusových teplotách). O zelenú výplň sa excelentne postarajú pakosty - gerániá. Ich prednosťou je postupné obrastenie plochy v "prízemí", do výšky 20-30 cm. Preto sú cenné nielen kvitnutím, ale aj spôsobom rastu.

Čo ďalšie sa v záhone objaví? Počkáme si. Na rozpisovanie niet času. Je piatok, malý sviatok a i ja sa teším na slnkom zaliatu záhradu. 


Prajem vám krásne rozkvitnú jar!


-Hanka-Trvalka-


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť