Farba kvetov

billboard

Farba kvetov predstavuje základnú popisnú vlastnosť na ktorú sa zameriavame u väčšiny okrasných rastlín. Často je práve kvetný aspekt považovaný za hlavný výsledok , ktorý od rastliny požadujeme a platí to najmä u kvitnúcich trvaliek či letničiek.

Aké farby kvetov poznáme ?

Rastlina pri tvorbe kvetov prechádza najväčšou zmenou a to prechodu z fázy vegetačnej do fázy generatívnej. Nemali by sme preto zabúdať, že samotný kvet je len vrcholom života rastlín. V priebehu roka je tak kvetný aspekt, teda aj požadovaná farba kvetu iba čiastkovým stavom. Po väčšinu vegetácie i mimo nej si môžeme na rastlinách  všímať premenlivosť najmä iných vlastností. 

Sú to rôzne textúry, štruktúry a farebnosť listov. No i napriek týmto faktom zostáva práve farba kvetu základným kritériom pre tvorbu kompozície. Na našej stránke uvádzame nasledovné základné farby kvetov :

  • biela
  • ružová
  • žltá,
  • červená
  • oranžová
  • zelená,
  • modrá,
  • fialová
  • hnedá,
  • šedá

Uvedené farby sú iba orientačné, nakoľko paleta farieb v súčasnom sortimente nepozná hraníc.  Pre potreby exaktného zápisu farby sa v záhradníckych výskumných inštitúciách využíva RHS Colour Chart. Tá predstavuje štandardizovaný vzorkovník farieb s kódmi, pričom každý uznaný kultivar rastliny by mal mať priradený kód farby kvetu či listu. Vďaka tomu je možné spätne jednoducho overovať pravosť druhu.  Ako príklad možno uviesť Geranium cinereum 'Ballerina', pakost ktorého kvet je značený ako svetlo fialový  (74 D) s purpurovo červenými žilkami.

 

Farebné kombinácie

Kombinovanie farieb sa riadi základnými pravidlami estetiky a na umelecky zameraných odboroch sa tejto problematike venuje veľká pozornosť. Zvládnuť vytvoriť správnu farebnú kombináciu patrí medzi základné úlohy každého dizajnéra a architekta. S trochou citu a vedomostí to zvládne i bežný človek.

Ako výborná pomôcka nám môže poslúžiť Oswaldov farebný kruh. V jeho jednoduchej verzii sú v kruhu vedľa seba usporiadané farby od žltej cez oranžovú, červenú, fialovú, modrú až po zelenú . Pre výber správnej farbenej kombinácie sa následne používa niekoľko princípov v závislosti na dojme ktorý potrebujeme vytvoriť.

Základným princípom pri tvorbe kontrastu je výber farieb ktoré v kruhu stoja oproti sebe. Dosiahneme tým dynamického živého efektu. Ak chceme dosiahnuť živú no harmonickú kombináciu využívame princípu kombinácie troch farieb tvoriacich v kruhu rovnoramenný trojuholník. Výberom viacerých susedných farieb v kruhu dosiahneme harmonickej kombinácie.

Netreba zabúdať na bielu farbu ktorá je neutrálna a dá sa používať ako základ pre každú farebnú kombináciu. Veľkej obľube sa tešia tiež čisto biele záhony, prípadne používanie iba jednej farby čím dosiahneme jednoduchosti harmónie a čistoty. Populárna je tiež kombinácia farieb od žltej cez oranžovú až po červenú čím dosiahneme príjemného hrejivého efektu.

Veľmi častou kombináciou je spektrum žltých a modro či fialovo kvitnúcich trvaliek čím dosiahneme jednoduchého kontrastu. Spojením ružových a purpurových kvetov dosiahneme expresívneho dojmu. Môžeme tiež uplatniť princíp pestrofarebného mixu, čím dosiahneme prírode podobného vzhľadu ako napríklad na lúke. 

Ak chceme detailnejšie pracovať s farbami mali by sme zohľadňovať aj  veľkosť kvetov a tvar kvetov. Malé kvety vždy pôsobia jemne, doplnkovo zatiaľ čo veľké kvety pôsobia výrazným často až vulgárnym dojmom. Pri dynamických záhonoch, kde chceme docieliť v priebehu roka čo najväčšej premenlivosti je potrebné pracovať aj s premennou času, teda rozdielneho obdobia kvetu. 

Majstrovsky zvládnuté trvalkové kombinácie menia v priebehu roka farebnosť čím ponúkajú pravidelnému pozorovateľovi hlboký estetický zážitok

Vzácne farby kvetov

I keď sortiment trvaliek je nesmierne široký a šľachtitelia neúnavne pracujú na nových farebných mutáciach obľúbených druhov. Vybrať druhy do niektorých farebných kombinácií býva niekedy veľmi náročné. 

Možno sa to bude zdať prekvapivé ale medzi pomerne vzácne farby kvetov patrí čisto modrá napr. ľan trváci - Linnum perenne, oranžová napr. glejovka Aclepias tuberosazelená farba napr. Echinacea purpurea 'Green Jewel'. Medzi zeleno kvitnúce druhy sa často radia rastliny s výraznými listeňmi , pričom okvetné lupienky môžu často absentovať alebo sú nevýrazné napr. Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'

Čisto teoreticky možno považovať za najvzácnejšiu farbu v rastlinnej ríši čiernu farbu. Známe sú napríklad čierne tulipány, či čierne kosatce alebo čierne kvety čemeríc. Pri bližšom skúmaní však zistíme, že v skutočnosti nejde o farbu čisto čiernu, ale skôr veľmi  tmavú fialovo purpurovú farbu. 

Farba hnedášedá sa prakticky nevyskytuje no uvádzané sú v súvislosti s farbou okvetia okrasných tráv. Možno to bude prekvapením, ale čisto červená farba kvetu je vo voľnej prírode veľmi vzácna. I keď v sortimente nachádzame množstvo rastlín s červeným kvetom, sú to kultivary, ktoré vznikali selekciu a krížením kvetov žltých, oranžových či purpurových.  

 

Čo ovplyvňuje farbu kvetov ? 

Zaujímavosťou je, že i farba kvetov je značne premenlivá. Napríklad každý človek má odlišné vnímanie farieb, čo môže pri subjektívnom pohľade vyvolať značné diskusie. Veľkú úlohu zohráva aj uhol a čas pozorovania kvetov. 

Farba kvetov sa mení aj z hľadiska zmeny abiotických podmienok. Sú druhy ktoré menia farbu kvetu v závislostí na pH pôd, u trvaliek je to napr. pľúcnik-Pulmonaria, u drevín je asi najlepším príkladom hortenzia-Hydrangea

Ďalším abiotickým faktorom, ktorý významne ovplyvňuje farbu je hnojenie rastlín. Stalo sa vám niekedy že ste si kúpili nádherne rozkvitnutú rastlinu a keď ste ju priniesli domov už nikdy nemala tak veľké a sýte kvety ? Nie je to náhoda, skúsený pestovatelia používajú špeciálne namiešané hnojivá na podporu kvitnutia. Okrem väčšieho množstva kvetov tým docielia aj žiarivejšie farby. Významnú úlohu tu zohráva najmä výživa horčíkom. Zmena farby kvetu prebieha aj počas roka v súvislosti so zmenou vonkajších svetelných podmienok a teploty vzduchu.

 

Ako vidí kvety hmyz?

Veľkou zaujímavosťou je napríklad to že kvety sú primárne sfarbené kvôli tomu, aby prilákali hmyz. Ten vidí farbu kvetov úplne odlišne ako človek. Ich zložené oči vnímajú svetlo o kratšej vlnovej dĺžke, vďaka čomu vidia aj ultrafiolové svetlo, no červenú farbu už nevnímajú.

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť