Echinácea 2023 v Slovenských trvalkách

billboard

Novinky, ktoré hýbu svetom záhrad.

Rozmanitosť trvaliek ja fascinujúca. Vysoké, nízke, jednoduché, poloplné, plné, jednofarebné, dvojfarebné, farebne premenlivé. Všetky tieto atribúty patria tým, ktoré dostali meno na základe podobnosti s morským ježkom (Echinácea je pôvodom z latinského slova 'echinos', čo doslova znamená ježovka).

Z ponuky sortimentu sú najobľúbenejším a najžiadanejším druhom zároveň. 


V tomto roku Trvalky uvádzajú do predaja viac ako 20 pestrých kultivarov. Sú odolné, vypestované „doma“, na Slovensku, zaručene sa vedia rýchlo adaptovať v novom prostredí. Po zdravej dávke trpezlivosti vykuknú spod zelených lístkov prvé púčiky. Buďte spolu s nami svedkami premeny prírody a jej všadeprítomnej schopnosti prinášať krásu do bežných dní!

KATEGÓRIE podľa typu:

1.       Echinacea Sunseekers (nízka, rôzne tvary kvetu)

2.       Plnokveté echinácey (s výškou 40-80 cm)

3.       Zaujímavé dvojfarebné kultivary

4.       Vysoké echinácey s jednoduchým kvetom (od 65 cm +)



1.       Echinacea Sunseekers


Sériu s názvom Sunseekers prezentujú kompaktné a pevné rastliny s výškou v kvitnutí 40-55 cm. Zveľadia kvetinové záhony v skupinovom usporiadaní, sú výborné pre výsadby bordúr a lemov pozdĺž chodníkov. Uplatnenie nájdu ako vonkajšie črepníkové rastliny. Ich kvety sa môžu bez obmedzení využiť do rezaných kytíc.

Farebná variabilita, ako aj tvar kvetu je pestrá. Séria ponúka echinácey s jednoduchými kvetmi a aj také, ktoré majú viaceré rady okvetných lupienkov. Vrcholom sú farebne premenlivé v priebehu odkvitania.

Pre úspešnosti v pestovaní je dôležité slnko a pravidelné polievanie. Cez zimu nesmú byť korene v trvalo mokrej pôde.


Kultivar 'Sweet Fuchsia' je najnovším prírastkom v sortimente Trvaliek. Vyznačuje sa karmínovo-ružovou farbou kvetu a poloplnými kvetmi. Jej sestrou je 'Golden Sun' v žltom rúchu.

Vzácnym zeleným kvetom sa prezentuje 'Apple Green'. Tvarom podobná, žiarivo biela je Echinácea 'White Perfection'.

Novinkami s jednoduchým kvetom je mandarinkovo oranžová 'Clementine', púdrovo ružová 'Blush' a červenkasto cyklámenová farba granátového jablka - 'Pomegranate'.

Trvalkovými perlami zostávajú pastelové echinácey 'Salmon''Rainbow', ktoré v úvode kvitnutia bývajú farebne sýtejšie... 'Rainbow' je dokonca sprvu oranžová a postupne bledne do bledoružových tónov. Klenot medzi kultivarmi...


2.       Plnokveté echinácey (s výškou 40-80 cm)

Neutíchajúcej atraktivite sa tešia plnokveté varianty. Sú netypické a pre oko pestovateľa neprehliadnuteľné. Stredový terč je obrastený krátkymi okvetnými lístkami, spodné lístky vystupujú do priestoru, niekedy rastú smerom nadol. Ako kométy padajúce z neba!


Výška plnokvetých odrôd je variabilná, pohybuje sa od 65 po 80 cm (oranžová 'Supreme Cantaloupe', biela 'White Double Delight', krvavočervená 'Eccentric' a nežne ružová 'Cherry Fluff'). Nájde sa však drobná, so vzrastom do 40 cm – 'Delicious Nougat'. Krásnym spestrením je žltá 'Lemon Drop' so 60-imi centimetrami.


3.       Zaujímavé dvojfarebné kultivary

V súčasnosti sú možnosti farieb bezhraničné. Dôkazom je vzácna Echinácea 'Sweet Sandia'. Stred kvetu je výrazne ružový a okraje zelené. Púčiky rastú na pevnej, odolnej stonke. Ak je vysadená na slnečnom mieste, kontrast farieb je výraznejší.

Pre milovníkov bielo-ružovej kombinácie bola vyšľachtená E. 'Pretty Parasols'. Okrem farieb je zaujímavá mierne klesajúcimi okvetnými lupienkami, z čoho bol odvodený aj názov (pripomína dáždnik).

Ďalšími zaujímavými kultivarmi sú 'Tequila Sunrise' (oranžovo-červená), 'Funky Yellow' (žlto-červená, alebo 'Rainbow Marcella' (ružovo-oranžová).


4.       Vysoké echinácey s jednoduchým kvetom (od 65 cm viac)

Vyššie varianty s jednoduchými, avšak farebne rozmanitými kvetmi sú neoddeliteľnou súčasťou sortimentu. V závislosti od kompozície výsadby a od jej veľkosti sú používané jednotlivo (pri rozlohe menej ako 10 m2), skupinovo, i plošne. 

Práve vysoké echinácey posadené vedľa okrasných tráv a vzdušných, habitusom jemných trvaliek (gaura, krásnoočko, hlaváč, kocúrnik) sú najkrajšou ozdobou záhonov v prelome leta a jesene. Môžu byť bez obáv rezané do kytíc.

Najznámejšiou klasikou je ružová Echinacea 'Magnus', ktorá sa používa aj ako liečivá bylinka. Výraznou zmenou je kultivar 'Tomato Soup' s tehlovočervenou farbou.


Jednoduché echinácey s výškou približne 60 cm nesmú chýbať. Vzácnou novinkou roku 2023 je kultivar 'Sensation Pink' s neónovo cyklámenovými tónmi. E. 'Mellow Yellow ' hýri nuansami žltého, 'White Beauty' bieleho spektra.

"Zaujímavý fotozáber ako bodka na záver!"  ...prejdite sa fotozbierkou z minulých rokov z trvalkovej škôlky Slovenské trvalky.sk

-Hanka-Trvalka-


Galéria

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť