Dicentra - príbeh srdiečok

billboard

Srdcovka – Dicentra patrí k trvalkám, ktoré dobre poznali už naše staré mamy. Pre srdcovitý tvar kvetov im pristal príznačný ľudový názov srdiečka. Spolu s náprstníkmi, kosatcami, pivonkami , floxmi či margarétkami boli neodmysliteľnou súčasťou klasickej vidieckej záhrady. Isté obdobie sa na túto nádhernú no nenáročnú rastlinu akosi pozabudlo. No v súčasnosti sa srdcovky opäť tešia narastajúcej popularite.

Odkiaľ pochádzajú?

V prírode rastie približne 15 druhov srdcoviek, ktoré sú rozšírené vo východnej Ázii a Severnej Amerike. Ich prirodzeným stanovišťom sú lesné podrasty s vlhšími humóznymi pôdami. V kultúre sa väčšinou pestujú iba tri druhy, prípadne ich krížence. Pre zaujímavosť môžeme poznamenať informáciu,  že druh Dicentra spectabilis bol botanikmi oddelený na nový samostatný rod a stále častejšie je možné sa  stretnúť s označením Lamprocapnos spectabilis.  

Najznámejšou je srdcovka nádherná - Dicentra spectabilis pôvodom z východnej Ázie. Tvorí dužnaté korene z ktorých skoro na jar vyrastajú do 90 cm vysoké voľné trsy na koncoch zakončené oblúkovito prehnutými jednostrannými hroznovitými súkvetiami nesúce srdiečkovité kvety. Kvety sú ružovej farby a objavujú sa v apríli až máji. 

Po odkvitnutí dozrievajú semená v tobolkách a rastlina začína usychať až začiatkom leta úplne zatiahne. Veľa záhradkárov v tomto čase podlieha panike a myslí si že im srdcovka uschla. No vďaka svojím dužnatým koreňom srdcovka prežije až do ďalšej jari kedy nás opäť poteší svojimi krehkými kvietkami. Ak nechceme mať v záhone počas leta voľné miesto je dobré v okolí srdcoviek vysádzať napríklad okrasné trávy, ktoré iba začínajú rašiť v čase plného rozkvetu srdcovky a nijak jej nekonkurujú. Naopak po zatiahnutí srdcovky preberajú jej miesto a v druhej polovici vegetácie už dominujú v záhone.

 

Červené srdiečka 

To po čom všetci túžili sa stalo realitou. Kanadskému manželskému páru Lyle a Phyllis Sarrazin sa podarilo v roku 2005 vyšľachtiť skutočne červenú srdcovku. Kultivar dostal príznačné pomenovanie 'Valentine'. Kvety vynikajú vínovo červenou farbou. Listy sú tmavo zelené a kvetné stonky s ľahkým nádychom do červena. Rastlina sa stala okamžitým hitom. Pestovatelia po celom svete ani dnes nedokážu uspokojiť obrovský dopyt po tejto srdcovke. V severnej Amerike sa “červené srdiečka“ s obľubou rýchlia v skleníkoch a predávajú sa v kvetinárstvach ku príležitosti sviatku sv. Valentína. Zaujímavosťou je, že pri červenej srdcovke sa môžeme ešte stretnúť s označením kultivaru 'Hordival'. Ten je údajne mohutnejšieho vzrastu, no prakticky sa tento názov takmer vôbec nepoužíva.


Okrem základného druhu Dicentra spectabilis ružovej farby a populárnej 'Valentiky'  sa môžeme ešte stretnúť s nasledovnými kultivarmi:

'Alba'– kvet je čisto bielej farby a rastlina dorastá iba do výšky iba 60 cm. Celkový habitus i vitalita rastliny je menšia ako u základného druhu. 

'Goldheart'- nádherný okolo 80 cm vysoký kultivar so zlatožltými hlbšie delenými listami. Kvet je podobný ako u základného druhu ružovej farby. Tento kultivar bol objavený kanadským párom Nori a Sandra Pope pri obnove anglickej záhrady v Hadspen House.

'White Gold' - najnovší prírastok do málopočetnej skupiny kultivarov. Ide o kombináciu dvoch predošlých kultivarov. Listy sú zlatožltej farby a kvety čisto biele. 

'Yellow Leaf '– podobný kultivar ako 'Goldheart', no listy sú žiarivo žltej farby.


Kde ich pestovať ?

Ideálnym stanovišťom pre pestovanie srdcovky nádhernej je čiastočne slnečné až polotienisté stanovištemierne vlhkými pôdami. Lepšiu vitalitu a bohatosť kvitnutia podporíme zvýšeným obsahom humusu v pôde.

Srdcovka nádherná je nenáročná a dlhoveká rastlina, ktorá každým rokom zväčšuje svoj trs. Ak necháme dozrieť semienka tak sa nám môže stať že sa nám začnú na rôznych miestach záhrady objavovať nové semenáčiky. Inak sa najčastejšie srdcovky rozmnožujú delením dužnatých trsov na jeseň, alebo skoro na jar. Skúsenejší pestovatelia môžu skúsiť srdcovky rozmnožiť i vyzretými bylinnými rezkami.


Všetky nami pestované srdcovky nájdete tu >>>


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť