Buddleje - motýlie kry

billboard

Letný orgován ako symbol modernej záhrady.

Buddleja – ker budúcnosti

buddleja

V najbližších dňoch si dovolíme upriamiť pozornosť na motýlie kry - Budleje. Prv, ako prejdeme ku konkrétnym novinkám, posvietime si na ich pôvod, prirodzený výskyt a z toho plynúce nároky na starostlivosť.

Buddleja – pôvod

V celom svete je známych približne 140 druhov, najvyšší počet pochádza z Čína a Japonska, odkiaľ sa tieto dokonalé kvitnúce dreviny pravdepodobne rozšírili do Afriky, Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu.

motýle


Najznámejšou je Buddleja Davidova – Buddleja davidii. Do Európy bola privezená v 19. storočí a podarilo sa jej splaniť a prirodzene rásť v Strednej Európe na riečnych náplavách Dunaja v Rakúsku. Zaujímavosťou je ich výskyt na lokalitách zbombardovaných nemeckých miest z čias 2. svetovej vojny* (zdroj: botany.cz).

Čo je buddleja zač?

Budleja je kvitnúca drevina, ker s rastom do maximálnej výšky 4-5 metrov. V prirodzenom prostredí rastie v nadmorskej výške 800-3000 metrov na suchších miestach s vápenatými pôdami. Darí sa jej na slnečných stráňach, aj v polotieni. Pri nedostatku slnka je náchylnejšia na omŕzanie a počet kvetov je nižší.

Letný orgován


Odhaduje sa existencia viac ako 50-ich druhov kultivarov rôznych farieb, výšok a typu habitusu (tvaru, akým rastie). Farebnosť je doslova nekonečná, od bielej, ružovej až po sýte červené a tmavofialové odtiene. Niektoré kultivary môžu mať dokonca dvojfarebné kvety (Berries nad Cream, Flower Power) ba aj kvety s dĺžkou až 80 cm!

Buddleja – estetická podpora biodiverzity

V noci sú kvety budlejí lákadlom pre nočné lišaje a cez deň na nich hodujú malebné motýle. Vôbec nepreháňame, ak povieme, že tieto kríky sú pre ne magnetom (za oceánom sú obletované kolibríkmi). Ich výsadbou prispejeme k zdravšiemu ekosystému, krajšiemu prostrediu a doprajeme si sledovanie motýľov „naživo.“

Motýle

 

Buddleja – starostlivosť a použite v záhradnom dizajne

Rastie pomerne rýchlo, odoláva silným mrazom, môže byť vysádzaná vo vyšších nadmorských výškach. Keď namrzne, svoj rast pomerne rýchlo obnoví. Slnko, priepustná, hlinitopiesčitá až kamenistá pôda, teplo sú základom pre úspešné pestovanie. Pokiaľ sa obávate jarných mrazov, prevenciou pred poškodením môže byť použitie mulču a lepší výber stanovišťa. Budleje začínajú kvitnúť v teplých oblastiach Slovenska v júni a pokiaľ budú odkvitnuté kvety pravidelne strihané, môžete sa z nich tešiť až do prvých mrazov.


Pokiaľ nám budleja rastie do väčších rozmerov a prekáža vo výhľade alebo chodníku, môžeme ju smelo upraviť rezom.  

V súčasnej dobe klimatických zmien je prosperujúcim druhom, ktorý dokonca odoláva znečistenému ovzdušiu. Znamená to, že buddleja je vhodná na pestovanie v mestách, husto osídlených miestach, vo verejných výsadbách a parkoch alebo ako sprievodná zeleň pri cestách.


Vďaka variabilite budlejí sa ľahko uplatnia v krajinárstve, aj v drobných súkromných záhradách. V posledných rokoch boli dopestované MINI budleje útlych rozmerov do 100 cm (série Micro Chip alebo Butterfly). Práve kompaktnosť rastu im dláždi cestu k pestovaniu v nádobách a kvetináčoch.

Rez buddlejí

Buddleje potrebujú pravidelný jesenný alebo jarný rez, inak môže dôjsť k prepletaniu odumretých a živých vetiev. Kostra sa tvaruje v prvých rokoch 40-50 cm nad zemou, pričom rastline zanecháme ročný prírastok skrátený o 10 až 15 cm.


Odstraňovanie odkvitnutých súkvetí podporí tvorbu postranných kvetov, avšak nie je to nutné. Ak je buddleja stará a spustnutá, môžeme vykonať zmladzovací rez do starého dreva. Odporúčame ho robiť až po posledných mrazoch na jar.

Porovnanie buddlejí podľa výšky a farby kvetu 

Buddleje- Slovenské trvalky
Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť