9 odolných trvaliek pre malebnú jesennú záhradu

billboard

Trvalky do záhrady, ktoré predĺžia pútavosť záhonov do neskorej jesene.

1. Eupatorium - konopáč

2. Stipa giganthea - kavyľ obrovský

3. Anemone japonica - veternica japonská

4. Aster - astra

5. Dryopteris - papraď

6. Gentiana - horec

7. Persicaria - hadovník

8. Colchicum - jesienka

9. Heuchera

....................................................................



1.       Eupatorium – konopáč

Eupatorium purpureum 'Atropurpureum' - vysoký konopáč, ktorý spoľahlivo zapôsobí ako výrazná dominanta prírodnej kvitnúcej naturálnej výsadby. Počas kvitnutia záverom leta dosahuje 150-180 cm a ružovo-purpurové kvety s priemerom 15-20 cm sú lákadlom pre lietavý hmyz, vhodné sú aj na rez. Potrebuje slnečné, až polotienisté stanovište, výživnú, vlhkú pôdu s mierne alkalickým pH. Znesie aj zamokrenie. Je perfektne odolný voči silnému vetru, preto sa odporúča aj na exponované miesta ako sú rozľahlé parkové úpravy na otvorených plochách. Konopáč má aj liečivé účinky, v súčasnosti sa viac využíva ako okrasná trvalka, ktorá sa svojím rastom dá ľahko zmýliť s okrasným krom.

Tip na kombináciu Eupatorium purpureum s inými druhmi:

·         Veronica - veronika

·         Miscanthus - ozdobnica

·         Aster - astra

·         Echinacea - echinácea

·         Monarda

.................................................................


2. Stipa gigantea – kavyľ obrovský

Stipa gigantea - kavyľ obrovský je nádherná okrasná tráva, Vytvára husté vzpriamené trsy, ktoré sa v prvých rokoch po vysadení rozrastajú pomalšie. Pri pestovaní tohto kavyľu je potrebné mať väčšiu trpezlivosť a brať do úvahy jeho potenciál sa rozrásť, ako do výšky, tak aj do šírky. V letnom období dosahuje výšku približne 30-40 cm. Po plnom rozvinutí (2-3 roky) sa ukáže jeho skutočná pompéznosť. Svoje uplatnenie nájde najmä v moderne koncipovaných výsadbách, či už ako súčasť záhonov vyskladaných len z okrasných tráv alebo ako dominantný prvok v kvitnúcich a rozvoľnených záhonoch.

Vyžaduje slnečné stanovište s priepustnými pôdami tzn. pôda piesčitá, prípadne s vyšším obsahom minerálne skeletu v podobe kameniva, alebo sute. V ťažkých ílovitých pôdach sú rastliny náchylné na hubové choroby.

Tip na kombináciu Stipa gigantea s inými druhmi:

·         Liatris - liatra

·         Sedum - rozchodník

·         Agastache

·         Echinops - ježibaba 

·         Gaura


...............................................................



3.       Anemone japonica – japonská veternica/sasanka

Názov Anemone je pôvodom grécke slovo, ktoré znamená vietor. Ten, vďaka ktorým sa šálkovito otvorené kvety na dlhých stonkách vždy vášnivo roztancujú. Sú to pomerne populárne vysoké trvalky s vrcholom kvitnutia na sklonku leta. Moderná doba praje okrasným a nenáročným druhom - v posledných rokoch vzniklo mnoho selekcií s jednoduchým i plným kvetom, ktoré sú určené do bežných záhonov, ba aj nízke a drobučké do črepníkov alebo útlejších záhrad.

Tip na kombináciu Anemone japonica /hupehensis s inými druhmi:

·         Panicum – okrasný ovos

·         Pennisetum – perovec

·         Agastache

·         Heliopsis - slnečníčka

·         Aster - astra


.............................................................



4.    Aster - astra – hvězdnice

Všeobecne známa a populárna trvalka. Kvety sa na rastlinách objavujú na jar (astry alpínske), no predovšetkým za krátkeho dňa - na jeseň a často zotrvávajú až do prvých silnejších mrazov. Podľa typu kultivaru môžu astry dosahovať 30 cm až 120 cm, môžu kvitnúť jednoduchým alebo plným kvetom. Sú kompaktné, i pôdopokryvné. Farebná škála sa pohybuje v rozmedzí bielej, ružovej, fialovej, až modrej. Výnimkou je kríženec Astry a Solidaga, tzv. Solidaster, ktorého kvitnutie uchváti práve výnimočnou, sírovožltou farbou.

Mnohé vysoké astry majú tendenciu poliehať a musia sa vyviazať o oporu. Ak výhony zakrátime do prvej polovice leta, astry sa odvďačia násobne bohatším kvitnutím a pevnejšími stonkami. Potrebujú slnečné, dostatočne zalievané stanovište s priepustnou, na živiny bohatou pôdou.

Astra je populárna ako rezaná trvalka do kytíc, poznáme ju aj ako dlhovekú vidiecku záhonovú trvalku.


Tip na kombináciu Astry s inými druhmi:

·         Verbena bonariensis – železník

·         Nepeta – kocúrnik

·         Stipa – kavyľ

·         Rudbeckia

·         Amsonia


.................................................................



5.    Dryopteris Prolifica – papraď


Dryopteris erythrosora 'Prolifica' je kultivar paprade s výraznejším sfarbením vzpriamených zložených listov. Prefarbenie je najviac rozpoznateľné v závere sezóny, keď konce listov hýria na oranžovo. Papradiam sa darí vo vlhkom prostredí, pod korunami listnatých stromov a na miestach s rozptýleným svetlom alebo v polotieni. Pôda by nemala preschnúť a ideálna s mierne kyslým PH. Listy si udrží aj v zime, vhodné je ich prekryť čečinou alebo opadaným lístím. Na jar odstraňujeme zahnité alebo inak poškodené listy.

Tip na kombináciu Dryopteris Prolifica s:

·         Hakonechloa – rákosovka

·         Astilbe – astilba

·         Carex Feather Falls – ostrica

·         Brunnera Jack of Diamonds

·         Heuchera Apricot


................................................


6.    Gentiana sino-orata – horec


Horec je nenáročná nízka skalnička vhodná do skalnatých štylizovaných úprav. Rastie prízemne, kompaktne a kvetenstvá vznešene vystupujú smerom nahor. Modré kvety v tvare trumpety sú veľké približne 5 cm a vzácnosťou je, že sa objavujú v období, kedy ostatné skalničky dávno odkvitli. Od septembra do októbra sa z nich preto stáva atraktívne doplnenie jesennej panorámy v záhrade.. Stanovište potrebuje slnečné alebo v polotieni, pôdy dobre priepustné, mierne kyslé, s vyšším obsahom humusu.

Tip na kombináciu Gentiana sino-orata s inými druhmi:

·         Colchicum Waterlily – jesienka

·         Asplenium – slezinník

·         Geranium – pakost

·         Sagina – machovnička

·         Hosta - funkia

....................................................


7.    Persicaria – hadovník

Persicaria je nenápadnou, no veľmi perspektívnou trvalkou pre použitie v záhradnej tvorbe. Vytvára krátke drevnatejúce odnože, s ktorých vyrastajú dlhostopkaté, sviežozelené lístky. Vyznačuje bohatou násadou bielych, bledoružových alebo červených hadovitých kvetov (podľa kultivaru). Kvitnutie začína koncom leta a trvá až do príchodu prvých mrazov. Obľubuje vlhšie pôdy na slnečnom, až mierne tienistom stanovišti. V prvých rokoch po vysadení sa rozrastá pomalšie, no po adaptovaní sa vytvára nádherné bohaté trsy. Je to moderná trvalka, ktorú docenia všetci nadšenci, ktorí hľadajú niečo neopozerané.

Tip na kombináciu Persicaria s inými druhmi:

·         Molinia – bezkolenec

·         Calamagrostis - smlz

·         Anemone japonica/hupehensis – jesenná veternica

·         Aster - astra

·         Phlomis russeliana – sápa



...........................................



8.    Colchicum – jesienka / jesenný krókus

Cibuľnatá trvalka je oživením záhonov v období záveru záhradnej sezóny, kedy kvitne už len veľmi málo druhov trvaliek. Je obľúbenou súčasťou skaliek a prezáhrad, podsadieb stromov a krov. Ideálne obdobie výsadby je august. Jesienka v tom istom roku ešte stihne kvitnúť. Vyžaduje slnečné/polotienisté stanovište so živnými priepustnými pôdami s dostatočnou vlhkosťou. Pozor, celá rastlinka je jedovatá.


..............................................


9.    Heuchera

Trvalka atraktívna listom, ktorá však počas jari a leta elegantne zakvitne vysokými zvončekovitými kvetmi, ktoré sa môžu aranžovať. Existujú stovky rôznofarebných kultivarov a tvarov listov. Červené, zelené, strieborné, oranžové, čierne, hnedé...Počas celého roka majú mnohé z nich premenlivú farbu listov. Pri pučaní na jar sú listy iné, než počas leta alebo jesene. Listy rastú celý rok a na jeseň sú najväčšie. Použiť sa môžu do líniových výsadieb popri chodníčkoch, v okrajoch kvetinových alebo krovitých záhonoch. Môžeme nimi podsadiť vyššie okrasné kry alebo stromy. Ak sú v skupinách vo väčšom počte (5 a viac ks), budú výrazným a zrak priťahujúcim prvkom v záhrade. Skrášľujú črepníky, kvetináče, mobilné nádoby aj vyvýšené záhony. Na pestovanie sú to nenáročné trvalky, ideálnym stanovišťom je polotieň s mierne vlhkými pôdami. Sú ale kultivary, ktorým vyhovuje slnko alebo len úplný tieň, preto je dôležité brať na zreteľ nároky každého jedného kultivaru. Výborne sa im darí v klasických trvalkových záhonoch, no svoje miesto si nájdu aj v rôznych nádobách. Existujú vo všetkých možných odtieňoch a štruktúr – dajú sa vzájomne kombinovať v jednom záhone, farebný efekt je vskutku pastvou pre oči.

Tip na kombináciu Heuchery s inými druhmi:

·         Brunnera

·         Hakonechloa - rákosovka

·         Thalictrum - žltuška

·         Luzula - chlpaňa

·         Epimedium – krpčiarka




................................................


- Hanka Trvalka -


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť