7 tipov, ktoré pomôžu záhradníkovi prekonať zimu

billboard

Aj vy sa už neviete dočkať jari, kedy sa príroda prebudí a budete môcť naplno vyraziť pracovať do záhrady? Pre nás ako profesionálov je zima ťažké obdobie, nakoľko nemôžeme vykonávať prácu ktorú milujeme a živí nás zároveň. Možno vás prekvapí, ale tuhé mrazy a nádielka snehu majú i svoje pozitíva. Nemyslíme tým vyššiu úrodu, krajšie kvety a menej škodcov, to je iba mýtus o ktorom si povieme možno niekedy nabudúce. Prečítajte si zopár našich tipov, nechajte sa inšpirovať a čakanie na prvé jarné lúče ubehne rýchlejšie.

1.    Vzdelávame sa

Dlhé zimné obdobie je ideálnym časom na doplnenie vedomostí. Okrem virtuálneho sveta, ktorý je plný informácií, si každým rokom nájdeme pod stromčekom nejakú knižnú novinku. Máme tak postarané o čítanie na dlhé zimné večery a do našej knižnice pribudne ďalší kúsok. 

Mimo sezóny je tiež ideálne obdobie na navštívenie veľtrhov a konferencií, kde sa stretneme s kolegami a dozvieme sa o nových trendoch. I keď sú tieto akcie väčšinou určené pre profesionálov na svoje si prídu i nadšený záhradkári. Mnoho firiem, či vzdelávacích inštitúcií organizuje tiež workshopy pre širokú verejnosť. Často stačí iba sledovať Facebook a inšpirácie prídu samé.

 

2.    Plánujeme

Spolu so vzdelávaním úzko súvisí i plánovanie. Mať víziu s pevne stanovenými cieľmi je dôležité v profesijnom, ale i osobnom živote. V našom prípade súvisí s plánovaním  najmä výber noviniek a následne samotnej produkcie. Ak zakladáte, alebo už máte hotovú okrasnú či úžitkovú záhradu a chceli by ste ju zmeniť, práve obdobie vegetačného pokoja je ideálne na premyslenie si konceptu či zmien. 

Ak si na to netrúfate zverte túto činnosť do rúk odborníkom. Kolegovia z oboru záhradnej architektúry sú teraz menej pracovne vyťažený a máte istotu, že sa budú príprave vášho projektu venovať dôkladne. Jednoduchý projekt, či naplánovanie drobných úprav zvládnete pri troške šikovnosti aj sami. Postačí základný nákres záhrady alebo jej časti, kde si pomocou kružníc, či rôznych symbolov vyznačíte vašu predstavu o rozmiestnení rastlín a technických prvkov.

3.    Vykonávame zimnú údržbu

Náradie dostáva počas sezóny často poriadne zabrať a takmer nikdy nie je na svojom mieste. Práve zima je ideálny čas, kedy upratujeme technické miestnosti a vykonávame údržbu. Čistíme, ostríme, premazávame a vymieňame poškodené časti náradia. Zložitejšie stroje zverujeme do rúk odborníkom v servise. Vďaka tomu nás na jar nič neprekvapí a môžeme naplno pracovať. Odporúčame preto využiť voľného času a venovať ho údržbe pracovného náradia. 

4.    Radujeme sa z drobností

Hoci sa v našej práci stretávame s tisícmi nádherných kvetov vieme sa tešiť i z drobností. V zimnom období tak i jeden malý pestovateľský úspech dokáže zahriať viac ako letné slnko. Pri rannej ceste do práce netrpezlivo sledujeme zopár krokusov v predzáhradke, ktoré naznačujú spod snehu svoje kvietky. Radujeme sa zo žeruchy, ktorá nám vyrastie na kuchynskom okne. 

Jednoducho si spravíme radosť a kúpime si prvosienku, cyklámen či orchideu, ktorú použijeme ako dekoráciu. Pokiaľ vás zima otravuje, nezúfajte a urobte si radosť drobnosťou. I obrovský vesmír sa skladá len s tých najmenších častíc.

5.    Pracujeme

Napriek všetkému neustále pracujeme. Je množstvo činností, ktoré je možné a dokonca potrebné spraviť i v zime. Počas zimy je ideálny čas na vrúbľovanie drevín. Pokiaľ nám to počasie dovolí koncom februára môžeme začať čistiť trvalkové záhony a rezať okrasné trávy. 

Ak sa skutočne neviete dočkať jari, skúste prekabátiť prírodu a postavte si skleník, foliovník, alebo parenisko. V prípade, že v ňom budete mať možnosť vykurovania môžete sa naplno pustiť do vysievania či množenia rastlín i keď budete mať okolo seba ľadové kráľovstvo.

6.    Značíme si poznatky a skúsenosti

S koncom jesene máme hlavu vždy plnú skúseností a nápadov. Je veľkou chybou ponechať myšlienky voľne plávať do zabudnutia. Preto po sezóne trávime veľké množstvo času v kancelárií. Pracujeme na našom webe, triedime fotky, zapisujeme poznámky, prípadne píšeme články pre časopis Záhradkár. Ideálne je v priebehu roka zapisovať činnosti a myšlienky formou denníka. Dnes je to možné napríklad i pomocou mobilnej aplikácie. Jednoduchšou alternatívou je spísanie si poznatkov na konci sezóny.


7.  Relaxujeme

Povolanie záhradníka je pomerne fyzicky náročná činnosť. Nie vždy ideálne počasie, časté rovnaké pohyby, zdvíhanie a presúvanie rastlín si vyberá svoju daň na kolenách, chrbtici či rukách. Odpočinok a rehabilitácia v zime sú nevyhnutné pre úspešné zvládnutie ďalšej sezóny. Venujeme zvýšenú pozornosť zdravej strave a pohybovým aktivitám. 

Ak je pre Vás práca v záhrade namáhavá a prináša viac utrpenia ako radosti vyskúšajte venovať zopár minút denne cvičeniu. Sami budete prekvapený z pozitívnych účinkov. Ak preferujete pasívnejšiu starostlivosť o telo zájdite si na masáž, alebo do wellnessu.

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť