10 trvaliek istoty

billboard

10 trvalkových stálic, ktoré nestarnú.

Ocenia ich pestovatelia - začiatočníci a nejedenkrát ich využijú profesionálni záhradní dizajnéri. Vytrvalky sú overené rokmi. Môžu sa nimi inšpirovať všetci tí, ktorí ešte len objavujú čaro kvetinových záhonov a hľadajú spoľahlivé a zároveň krásne riešenia. 

Dôvody, prečo sú nasledujúce druhy tak obľúbené, je viacero:

  • sú estetické a krásne
  • sú nenáročné na pestovanie
  • sú dostatočne adaptované na meniacu sa klímu (napr. na slnečné a vetrom zmáhané miesta s nedostatkom zrážok)
  • sú domovom pre hmyz, zdrojom obživy motýľov a včiel
  • zadržujú vodu v pôde, čím obmedzia nadmerné odparovanie vlahy
  • sú dlhoveké (takmer všetky)
  • sú vhodné na rez do prírodných kytíc
  • viaceré opakovanie kvitnú

Kto nepozná slovo TRVALKA, sa prečítaním týchto riadkov stáva znalcom desatora „istoty“. Pri použití nasledujúcich rastlín v slnečnom priestore dosiahne zaručene dobrý, trvalo udržateľný výsledok.


1. STIPA TENUISSIMA (KAVYĽ)

Textúrou a štruktúrou jemná trávovitá rastlina je pôvodom z Ameriky. Má vláknité a tenké listy, vzdušný habitus a nie je ani veľká, ani malá (30-50 cm). Stipa je vhodná do najnáročnejších podmienok – zvládne sucho, chudobnú pôdu, vietor, i silné pálenie slnka.

Najkrajšia je v prvých rokoch od založenia výsadby. Veľmi rýchlo vyplní a zároveň prepojí priestor. Po pár rokoch sa vysemení a objaví na iných miestach. Zelená farba žiari začiatkom vegetačného obdobia, neskôr dominuje béžová, hnedá po zvyšok roka. Listy sa nestrihajú, skôr vyčesávajú, pretrhávajú. Po radikálnom reze totiž potrvá dlhšie, kým opäť zhustne.


2. ACHILLEA CLOTH OF GOLD


Populárny rebríček je dominantnou trvalkou s výškou 60-80 cm. Okrem nesmierne žiarivých žltých kvetov podčiarkujú kontrast strieborno-zelené, plstnaté listy. Má pevné stonky a na jednom mieste vydrží viac ako 10 rokov. Pre predĺženie kvitnutia sa môže zostrihnúť, opätovné kvitnutie sa čoskoro dostaví. Achillea fillipendula je silným magnetom pre prospešný hmyz. Je druhom, ktorý podrží kompozíciu záhonu.

Ďalšie rebríčky v našej ponuke:

Červený: Achillea millefolium 'Tutti Frutti Pomegranate'

Oranžový: Achillea millefolium 'Milly Rock Yellow Terracotta'

Ružový: Achillea millefolium 'Tutti Frutti Pink Grapefruit'

Biely: Achillea ptarmica 'Peter Cotton Tail'


3. SALVIA HYBRIDA MAINACHT

Všeobecne známa VYtrvalka je dokonalým prepojením starého a nového sveta – vidieckeho i moderného záhradného dizajnu. Presný pôvod kultivaru je neznámy, vznikla pravdepodobne prirodzeným skrížením medzi šalviami (s. nemorosa x villicaulis). Dosahuje výšku 45-55 cm s veľmi skorým nástupom kvitnutia už počas mája. Po zrezaní remontuje. Kvety sú tmavé, pomerne tučné, farebne výrazné, v plošných výsadbách sú ako vlny morskej hladiny. Podobne, ako rebríček, i šalvie sú vďaka hluchavkovitým kvetom perfektným zdrojom nektáru pre včely a motýle.

Je univerzálnou rastlinou do zmiešaných trvalkovo-trávnych záhonov, kvitnúcich výsadieb s ružami. Excelentne zapôsobí vo veľkých plochách, i mobilných kvetinových nádobách.

Ďalšie šalvie:

Biela: Salvia nemorosa 'Sensation White'

Ružová: Salvia nemorosa 'Sensation Medium Deep Rose'

Bledomodrá: Salvia 'Fashionista Vanity Fair'


4. RUDBECKIA GOLDSTURM


Základný druh sa prirodzene vyskytuje v amerických prériách, kultivar bol „vyšperkovaný“ do dokonalosti v Nemecku. Stáva sa výraznou žltou dominantou v druhej polovici leta a mnohokrát sú kvety svieže aj počas sychravej jesene. Po odkvitnutí zostávajú na stonkách čierne terčíky v tvare guľôčky, čím obohacujú zimnú záhradnú panorámu.

Ako predošlé dlhoveké trvalky, ani rudbekie nie sú náročné na pestovateľské podmienky. V porovnaní s doteraz popísanými druhmi však potrebujú výživnejší, na organické zložky bohatší substrát.


5. LIATRIS SPICATA (KOBOLD, FLORISTAN)


Výbornou, na priestor šetrnou trvalkou zo Severnej Ameriky je šuškarda. Vzpriamený úzky habitus rafinovanie zakvitá od vrchu smerom nadol. Šulcovité súkvetia cyklámenovej farby lákajú všetkých opeľovačov. Okrem záhradnej tvorby sa často používa na rez do kytíc. Vertikálny vzrast esteticky doplní scenériu záhrady aj počas zimy, kedy môžeme obdivovať textúry a štruktúry odkvitnutých rastlín. Liatra je suchomilná rastlina na slnečné miesta, ktorá bezpochyby zaujme.

6. ASTILBE FANAL

Hybridný kultivar trvalky skôr známej z výsadieb podrastov tienistých lokalít. I keď nárokmi na umiestnenie v záhone mierne vybočuje, pri správnom a dostatočne hustom, zavlažovanom poraste vie odolať priamym slnečným lúčom. Disponuje tmavou štruktúrou listov a sviežim, krvavo červeným kvitnutím. Hlboký kontrast výrazných farieb z nej robí dominantnú, solitérnu trvalku, ktorá sa zo záhonu len tak ľahko nestratí.

Okrem červenej astilby však za týmto druhom stojí nespočetné množstvo farebných variant od bielej, bledoružovej, až po cyklámenovú a fialovoružovú farbu.


7. NEPETA WALKERS LOW

Najklasickejšia, najvytrvalejšia, najnenáročnejšia trvalka, ktorá efektívne vypĺňa prázdne miesta vo výsadbách a zároveň vonia. Patrí medzi „drsné“ druhy pretože po strihaní zhustne a znovu nakvitne. Je suchomilná, vytrvalá, neprekáža jej silné slnko, ani intenzívny vietor. Začína kvitnúť už v máji a spoľahlivo ich uvidíte na stonkách aj na konci septembra. Kocúrnik má fialové kvety a striebristé listy, môže počas kvitnutia dosiahnuť výšku do 65 cm, narásť do šírky aj 120 cm z jedného koreňového trsu. Pri pravidelnom strihaní bude taký, aký ho pestovateľ potrebuje.

Svojou štruktúrou záhony zjemňuje a zosvetľuje, prepája. Často sa okrem verejných výsadieb vyskytuje v plošných výsadbách, v líniových nízkych živých plotoch alebo ako okraj záhonov pri chodníkoch.

V záhone je vytrvalý, odolný a vydrží viac ako 10 rokov na jednom mieste. Pre hmyz a i mačky je ako afrodiziakum.

8. VERBENA BONARIENSIS

Veľmi, veľmi, veľmi žiadaná, obľúbená a vďačná rastlina. Znesie slnko, sucho, chudobnú pôdy aj silný vietor. Neúnavne kvitne od letných mesiacov, až do prvých mrazov. Povievajúce kvety na dlhých stonkách akoby zafarbovali vzduch. I keď je vysoká (100-150 cm), nikdy úplne nezakryje výsadbu za sebou. Neustále kvitnutie si vyžaduje svoju daň – a to je krátkovekosť. Verbeny sa často v záhone vysemenia a objavia sa znovu na inom mieste. Pri miernych zimách vyrastá z pôvodného koreňového trsu. Ak pestovateľ zabudne preriediť semenáče, môže sa v záhone premnožiť a pôsobiť invazívne.

Okrem populárnej verbeny bonariensis je zaujímavým kúskom Verbena Hastata – má rovnaké nároky, avšak menej „opozeraný“ tvar súkvetia.


9. GAURA LINDHEIMERI ELLURA

Motýlia trvalka pochádza z ďalekého Texasu. Vytvára vzdušné obláčiky bielych a ružových kvetov, ktoré spolu s kocúrnikom hrajú farbami do neskorej jesene. Pre úspešne pestovanie potrebuje okrem vody 3 základné veci – dostatok slnka, priepustnú pôdu a mierne, suché zimy. Využitie gáur v záhradnom dizajne je neutíchajúce. V našej škôlke je pestovaná vo vysokých počtoch a na počudovanie – nikdy jej nie je dosť!  Spôsob výsadby a jej usporiadanie je podobné ako u predošlých druhov. Gaury sú fascinujúce samostatné, jednotlivé, v skupinách, ba aj v masívnych plošných výsadbách. Najčastejšie sa objavujú vedľa okrasných moderných tráv, no vyniknú i v mobilných nádobách.


10. CALAMAGROSTIS KARL FOESTER

Ľahko rozpoznateľná, úzka dekoratívna tráva zvaná smlz. Je to trávovitá rastlina vyšľachtená nemeckým záhradným architektom a šľachtiteľom Karlom Foesterom v 20. storočí. Vznikol skrížením  Calamagrostis epigejos x a C. arundinacea. Výsledkom je vysoký, úzky a elegantný prvok s dekoratívnymi kvetinovými stonkami.

Aj z vlastných skúseností môžeme potvrdiť, že táto okrasná tráva je nevídane odolná, suchomilná a takmer nezničiteľná. V úvode sezóny je nenápadná, no s pribúdajúcimi mesiacmi v roku rastie a stáva sa dominantnou vertikálou moderných záhonov. Môže byť efektným sprievodným vegetačným prvkom popri mestských komunikáciách.

Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť